Mabrouk el Eid: vrijdag is het Suikerfeest

© IIOC
| Kinderen worden verwend op het Suikerfeest

Vrijdag vieren moslims het einde van de vastenmaand ramadan. Naar goede gewoonte doen ze dat met het Suikerfeest. Dat betekent samen met vrienden en familie lekkernijen verorberen, bij voorbeeld Marokkaanse pannenkoeken. [met recept] 

Het Suikerfeest, of 'Eid-al-Fitr' in het Arabisch, sluit met lekker eten en vooral veel gezelligheid de ramadanmaand af. Eerst gaan de families samen naar het ochtendgebed in de moskee, om vervolgens samen aan tafel te schuiven. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar de meeste Belgische moslims feesten slechts één dag.  

Wie vrijdag iemand een fijn Suikerfeest wil wensen, kan dat doen met de woorden 'Mabrouk el Eid'. Deze begroeting betekent vrij vertaald 'Gezegend Feest' en is te vergelijken met het christelijke 'Zalig kerstfeest'.  

BRUZZ-radiopresentator Bram Van de Velde bracht voor de gelegenheid een bezoek aan Ghyslaine van de vzw Samen voor Morgen. Ghyslaine organiseert kookworkshops waar ze de lekkerste Marokkaanse recepten klaarmaken. In een podcast met Bram maakt ze enkele typische Suikerfeestgerechten klaar. Het lekkerste recept van de podcast vind je hieronder.  

Gevulde Marokkaanse pannenkoeken 

Ingrediënten 
Voor de vulling: 

  • 1/2 kilo gehakt 

  • 1 ui (gesnipperd) 

  • 200 g champignons 

  • 1 paprika (in blokjes) 

  • 100 g sojascheuten 

  • Een hand vol zwarte olijven 

  • 200 g mihoen (rijstnoedels) 

Voor het deeg: 

  • Filodeeg 

  • 4 el plantaardige olie  

  • 1 ei 

  • 1 glas volle melk 

Bereidingswijze 

  1. Bak het gehakt in de pan tot het doorbakken is. 
  2. Voeg de gesnipperde ui, de blokjes paprika en de zwarte olijven toe. 
  3. Kruid met peper en zout. 
  4. Laat de mihoen enkel minuten weken in warm water en voeg deze daarna bij vulling. 
  5. Wanneer alle ingrediënten gaar zijn, laat je de vulling uitlekken op keukenpapier. 
  6. Voeg de olie, het ei en het glas melk samen tot een homogeen mengsel. 
  7. Laat een vel filodeeg weken in het mengsel van olie, ei en melk tot het helemaal doorweekt is. 
  8. Vul nu het vel filodeeg met de gehaktvulling en vouw het samen tot een enveloppe zodat de vulling niet uit het deeg kan. 
  9. Bak de enveloppen 2 minuten aan beide kanten in een hete pan. 
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook