Man die in politiecel overleed 'mogelijk vergeten'

© PhotoNews
| Het voormalige rijksadministratief centrum, waar de politiecellen van de zone Brussel Hoofdstad Elsene zich bevinden.

De Algerijnse man die vorige dinsdag in een Brusselse politiecel overleed, mocht al sinds 's nachts de cel verlaten. Mogelijk werd hij "vergeten", schrijft Le Soir.

Ilyes Abbedou overleed op dinsdag 19 januari in een politiecel onder onduidelijke omstandigheden. Volgens La Capitale en Le Soir werd de man zonder papieren maandag opgepakt na een winkeldiefstal. Dinsdagnamiddag bleek hij niet meer in leven.

De krant Le Soir schrijft nu dat Abbedou mogelijk ‘vergeten’ werd in zijn cel. De standaardprocedure als de politie mensen zonder papieren oppakt, is immers om de Dienst Vreemdelingenzaken te contacteren. Die beslist dan of de persoon in kwestie vrijgelaten kan worden met een bevel om het grondgebied te verlaten of vastgehouden blijft om naar een gesloten centrum te verhuizen (met het oog op een uitwijzing).

Raadsel

In het geval van Abbedou liet de Dienst Vreemdelingenzaken ten laatse om 1.30 uur weten dat de man een bevel kreeg om het grondgebied te verlaten (en dus mocht beschikken), meldt Le Soir. Volgens een politierapport werd beslist om hem dat pas de volgende ochtend te zeggen. De volgende ochtend kreeg Abbedou nog een ontbijt.

Wat er vanaf dan gebeurde is onduidelijk. De man werd dinsdag om 17.45 uur overgebracht naar het nabijgelegen Sint-Jansziekenhuis, maar was toen al enkele uren overleden, weet de krant. Verschillende agenten van de politiezone zeggen dat de man wellicht vergeten werd in zijn cel, terwijl hij eigenlijk al op vrije voeten moest zijn.

Hoe de man uiteindelijk overleed blijft op dit moment hoe dan ook een raadsel. We contacteerden zowel de politiezone als het parket, maar die wilden alvast niet reageren op het artikel in Le Soir. “Het onderzoek loopt nog,” klinkt het bij het parket.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?