Man in Rijsel voorkomt brand in Brussel tijdens videogesprek

© PhotoNews

Een man in Rijsel heeft dinsdagavond een erge appartementsbrand voorkomen toen hij met een Brusselaar een videogesprek hield. De Brusselse man viel door de rookontwikkeling flauw, maar zijn gesprekspartner in Frankrijk kon via het nummer 112 in Frankrijk snel de Brusselse brandweer verwittigen. De brand was vlug onder controle.

De oproep kwam bij de Brusselse brandweer binnen rond 22.40 uur. De brand deed zich voor in een appartement in de Zoomlaan in Brussel-Stad, een zijstraat van de Franklin Rooseveltlaan aan de rand van het Ter Kamerenbos. De man uit Brussel verloor tijdens de videoconferentie het bewustzijn en viel van zijn stoel. Daarop merkte de man in Rijsel de brand op. Hij verwittigde de lokale 112, die op zijn beurt de 112 in Brussel waarschuwde.

"Die samenwerking ging heel snel. Er werd meteen een brandweer en een ziekenwagen gestuurd. Bij aankomst werd een brandende kookpot aangetroffen op het fornuis. Er was vooral rookschade en het appartement werd nadien verlucht", aldus Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer.

De Brusselaar was bevangen door de rook. Hij kreeg meteen zuurstof toegediend en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De man verkeert niet in levensgevaar.

Europese samenwerking

"Er bestaat sinds vorig jaar een samenwerkingsverband tussen elf Europese 112-centra. Als een Belgische toerist in moeilijkheden is in bijvoorbeeld Denemarken, maar het Engels niet machtig is dan kan de 112 van Kopenhagen de persoon doorverbinden met de 112 van Brussel, die dan voor de vertaling zorgt."

"En omgekeerd geldt dat ook voor een Deense toerist die een taalbarrière ondervindt in Brussel", legt Derieuw uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?