Brusselse brandweer tweede snelste van het land

© PhotoNews
| Brandweerinterventie aan de Louizalaan.

De Brusselse brandweer heeft gemiddeld 8,06 minuten nodig om de plaats van een brand te bereiken. Exacte cijfers per gemeente zijn er niet, maar Brussel doet het wel beduidend beter dan het nationaal gemiddelde van 10,53 minuten.

In Brussel heeft de brandweer gemiddeld 8,06 minuten nodig om ter plekke te komen. Dat besluit FOD Binnenlandse Zaken op basis van een studie van alle brandverslagen van 2016. Dat is even lang als het jaar ervoor.

Brussel doet het met iets meer dan 8 minuten beter dan het nationale en Vlaamse gemiddelde van respectievelijk 10,53 en 10,23 minuten. Desondanks haalt Brussel, in tegenstelling tot twee jaar eerder, individueel niet meer de kortste tijd: met 7,19 minuten is het snelste korps dat van Antwerpen-Zwijndrecht.

Omdat er één centrale kazerne is voor het Brussels Gewest, valt een vergelijking tussen de verschillende Brusselse gemeenten niet te maken. “Naast de centrale kazerne, zijn er nog zeven voorposten verspreid over het gewest,” zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse Brandweer.

“Er vertrekt altijd een commandovoertuig uit de stadskazerne. Afhankelijk van de locatie van de brand vertrekt er ook een brandweerwagen uit een van de voorposten. Elke brand wordt benaderd van twee kanten. Daarom is het moeilijk de tijden van de Brusselse gemeenten met elkaar te vergelijken.

Strengere inzetregels

Sinds januari 2018 gelden er strengere inzetregels voor de brandweer. Dat houdt in dat een brandweerwagen pas mag vertrekken naar een brand met minimum zes personen aan boord. Hoewel destijds verwacht werd dat dit tot vertragingen zou leiden, zijn de Brusselse opkomsttijden relatief stabiel gebleven.

“Er zijn nog geen exacte cijfers na 2016, maar ik kan wel zeggen dat de strengere inzetregels niet hebben gezorgd voor een tragere reactietijd. Er zijn meer brandweermannen van wacht ingezet om telkens de aanwezigheid van zes personen te garanderen,” zegt Derieuw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?