administratie gemeente Lokettenzaal loket dienst bevolking Sint-Jans-Molenbeek
© Peter Dhondt-BRUZZ | De lokettenzaal van de dienst bevolking in Sint-Jans-Molenbeek (archieffoto).

Manifestatie in Molenbeek tegen digitalisering van lokale diensten in gemeenten

© Belga
27/04/2023

In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn donderdag een honderdtal manifestanten bijeengekomen voor een actie tegen de digitalisering van de publieke diensten van de Brusselse gemeenten. Daarbij wijzen ze vooral met de vinger naar Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister van Digitalisering en de Plaatselijke Besturen, Dierenwelzijn en Werk en Beroepsopleiding.

Vooral de combinatie van die eerste bevoegdheden ligt voor de manifestanten moeilijk. "We zijn hier vandaag samengekomen om actie te voeren tegen de ordonnantie van minister van Digitalisering Bernard Clerfayt, die tegelijkertijd ook minister is van de Plaatselijke Besturen in Brussel", aldus Céline Nieuwenhuys, secretaris-generaal van de vzw Federatie van de Maatschappelijke Diensten.

Contact

De manifestatie is tweeledig. "We voeren hier actie tegen enerzijds de ordonnantie van Clerfayt, die reeds ingediend is maar nog niet gestemd werd in het Brussels parlement. Anderzijds voeren we ook actie voor een verbetering van het contact tussen de Brusselse gemeenten, de sociale organisaties en diensten van die gemeenten, én hun inwoners."

"Sinds de coronacrisis is het steeds moeilijker geworden voor associatieve diensten om het contact te onderhouden met de gemeenten. Sociaal werkers in de gemeenten worden overstelpt met vragen van burgers die geen contact meer kunnen leggen met de gemeenten of die associatieve diensten", meent Nieuwenhuys. "De telefoonlijnen zijn voortdurend bezet, of er moet plots gewerkt worden met QR-codes om toegang te krijgen tot een dienst."

Het doel van de manifestatie is een aanpassing van de ordonnantie van Clerfayt. "Er moet een ambitieus plan komen over de fysieke loketten en de telefoonlijnen van de publieke diensten binnen de gemeenten. We willen dat Clerfayt zorgt dat de loketten van de gemeenten fysiek te bereiken zijn."

Volgens Nieuwenhuys krijgen de gemeenten de middelen niet om de fysieke loketten te bemannen. "Door het verplichten van fysieke loketten zullen gemeenten een beroep kunnen doen op meer middelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, digitalisering, protest, Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie