awel merci

Manneken Pis duikt op in Italiaanse reclame voor prostaatmedicijn

© Dimitris Kamaras/Flickr CC
| Manneken Pis is een geliefd beeld (en souvenir) in Brussel. En in Italië heeft het Brussels ketje medicinale krachten.

Manneken Pis, het ondeugende symbool van Brussel en België, is wereldberoemd. Het beeld van het plassende ketje is zo bekend, dat het nu zelfs opduikt in een bijzondere Italiaanse reclame. Voor een prostaatmedicijn.

In Italië doet Manneken Pis duidelijk eerder wateren dan dromen. Want het beeld van het plassende ketje - in het Italiaans il ragazzetto che fa pipí - is er gebruikt in een reclame voor een medicijn dat de werking van de prostaat moet bevorderen.

Edmond Vandenhaute, voorzitter van de Orde van de Vrienden van Manneken Pis, kan er mee lachen maar verduidelijkt wel dat je niet zomaar een beeld mag gebruiken van het beeldje. "Wil je het beeld gebruiken in een reclame, dan moet je wel degelijk toestemming vragen aan de Stad Brussel. Maar of het gebruikt wordt in zo'n reclame? Dat stoort met niet," zegt hij aan de krant La Capitale.

Bij de Stad zijn ze niet op de hoogte van de Italiaanse reclame, maar grote zorgen maken ze zich daar ook niet meteen. "We hebben nog geen klachten ontvangen," klinkt het daar. "Enkel het beeldje dat in het museum staat, het origineel, is beschermd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?