Manneken Pis urineert geen drinkbaar water meer

© Jef Van de VeireBRUZZ
| Manneken Pis in een brandweerpak (archiefbeeld).

Al ongeveer 400 jaar verspilt Manneken Pis elke dag meer dan 1.000 liter drinkbaar water. Voortaan zal Brussels bekendste standbeeld zijn 'urine' recupereren.

Het was een technicus van de stad Brussel die de kat de bel aanbond. Hij liet een monitor plaatsen op de waterteller van Manneken Pis en stelde vast dat er dagelijks zo'n 1.000 tot 1.500 liter drinkbaar water verloren gaat.

"We dachten dat er een gesloten circuit ge├»nstalleerd was en we dus niets verbruikten", zegt technicus R├ęgis Callens in de krant La Libre. "Maar in werkelijkheid gaat het equivalent van de jaarlijkse consumptie van tien gezinnen verloren."

Gerecycleerde urine

Callens plaatste na overleg met het stadsbestuur gootje dat het water weer naar de tank leidt waar Manneken Pis uit afwatert. Een tijdelijke oplossing in afwachting van een permanente installatie.

Schepen van Klimaat Benoit Hellings (Ecolo) neemt zich in elk geval voor om alle fonteinen in Brussel-Stad grondig na te trekken om de verspilling van drinkwater zoveel mogelijk te beperken. "We moeten het goede voorbeeld geven, opdat alle Brusselaars beter op hun waterverbuik zouden letten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?