Manneken Pis kleedt zich als kankerpatiënt voor Wereldkankerdag

© Instagram
| Manneken Pis verkleedt als een kankerpatiënt in behandeling

De Stichting tegen Kanker heeft Manneken Pis op Wereldkankerdag zijn 1.042ste kostuum overhandigd. Voor de gelegenheid verkleedt het plassende mannetje zich voor een dag als een kankerpatiënt in behandeling. De Brusselse ambassadeur symboliseert zo een van de 350.000 patiënten die in de afgelopen 10 jaar kanker hebben overwonnen.

Het oogt misschien wat luguber, maar als kankerpatiënt moet Manneken Pis eraan herinneren dat iedereen op een dag met kanker geconfronteerd kan worden, maar ook dat de kans op genezing elke dag groter wordt. Het Brusselse ketje draagt daarom op Wereldkankerdag een ziekenhuiskleed met bijbehorend infuus voor een chemokuur. Op die manier symboliseert Manneken Pis een 'vechter', een van de moedige patiënten die dagelijks strijd voeren tegen de ziekte.

Wereldwijd sterven er nog elk jaar bijna 9,5 miljoen mensen aan kanker en worden miljoenen anderen getroffen door de ziekte. In België sterven jaarlijks 29.000 mensen aan de ziekte en worden er jaarlijks 68.000 nieuwe diagnoses gesteld.

"De strijd gaat voort, maar kanker die het gemakkelijkst te genezen is, is de kanker die je kan voorkomen", zegt dokter Anne Boucquiau, woordvoerster van Stichting tegen Kanker. "We vragen daarom aan alle overheden om de strijd tegen kanker als prioritair te zien", benadrukt Boucquiau.

De Stichting tegen Kanker zet zelf haar werk op vlak van wetenschappelijk onderzoek, preventie en bevordering van een gezonde levensstijl voort. Zo zijn de dienst Tabakstop en de alcoholvrije maand Tournée Minérale, die op 1 februari begon, twee initiatieven van de stichting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?