Manneken Pis krijgt Molenbeeks kostuum met hulde aan diversiteit

20220114_Manneken Pis Kostuum Molenbeek_Siré Kaba
© Siré Kaba
© Siré Kaba

Het 1080ste kostuum van Manneken Pis werd vrijdagmiddag onthuld. Het komt, verwijzend naar de postcode, van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. De Belgisch-Guineese ontwerpster Siré Kaba, die zelf ook in Molenbeek woont, stond in voor het ontwerp.

Kaba kleedde prinses Delphine van België al voor de nationale feestdag en kreeg nu ook de kans om dat voor Manneken Pis te doen. “Het was echt een collectief project, wat het zoveel rijker en interessanter maakt,” zegt Siré Kaba. Het idee voor het ontwerp komt van enkele Molenbeekse schoolkinderen. Zij konden deelnemen aan een wedstrijd om het kostuum te ontwerpen. Het winnende kostuum moest Kaba interpreteren en uiteindelijk ook creëren met haar atelier.

Net zoals bij haar andere werken, wil Kaba met dit kostuum een hulde brengen aan diversiteit. “Dat idee werd doorheen het hele werkproces gerespecteerd. De gebruikte stoffen komen bijvoorbeeld uit Nigeria. Een van de gebruikte technieken is borduurwerk, wat vaak wordt gebruikt in de Marokkaanse cultuur. Ook zijn de mensen die meewerkten aan dit project heel verschillend met diverse culturele achtergronden.”

Molenbeekse identiteit

Kaba wou ook de identiteit van Molenbeek in het kostuum verwerken. “Naast culturele diversiteit, heeft Molenbeek ook een heel jonge bevolking. Daarom koos ik ervoor om een bomber jacket te ontwerpen. Dat komt in het straatbeeld ook vaak voor en past dus echt bij de jeugdigheid van de gemeente.”

Met het ontwerp hoopt Kaba het belang van diversiteit nog meer op de voorgrond te plaatsen. “Manneken Pis is een van de beroemdste symbolen van ons land. Dat maakt het nog belangrijker dat het ventje een outfit als deze draagt.”

Manneken Pis zal nog het hele weekend het Molenbeekse kostuum dragen. Daarna gaat het naar het museum met alle voorgaande kostuums. “Het kostuum verdwijnt dus niet zomaar. Dat zal ervoor zorgen dat de boodschap zich nog verder kan verspreiden."

20220114_1080ste Kostuum Manneken Pis Siré Kaba_ (c) Siré Kaba
© Siré Kaba

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?