Marc Noppen (UZ Brussel) hekelt onduidelijke communicatie naar ziekenhuizen

© PhotoNews
| Prof. Dr. Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel

Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, betreurt de onduidelijke communicatie naar de ziekenhuizen. Volgens Noppen kregen de Brusselse ziekenhuizen initieel te horen dat ze moesten overgaan naar fase 1B, maar werd dat bericht kort nadien alweer bijgesteld. "Deze situatie is onduidelijk."

Dat zei Marc Noppen donderdagavond tijdens de uitzending van De Afspraak op Canvas. Op donderdag kregen de Brusselse ziekenhuizen volgens Noppen te horen dat ze moesten overgaan naar fase 1B, wat betekent dat 50 procent van de bedden op de afdeling intensieve zorg moet worden voorbehouden voor coronapatiënten.

Op donderdagnamiddag kregen de ziekenhuizen dan weer een ander bericht. "We kregen dan de melding dat we toch niet naar 1B, maar naar fase 1A-accent zouden gaan, waarbij we 33 procent van de bedden op intensieve zorg moeten reserveren," klonk het.

"Volgende week woensdag zou er dan op federaal niveau overgegaan worden naar fase 1B, voor iedereen," aldus Noppen. "Deze situatie is onduidelijk. We zijn voorbereid op 1B, zelfs op 2A, want we kennen de voorspellingen van de statistici, en die zijn niet rooskleurig. Maar we zetten de overgang nog niet in gang, want de gevolgen daarvan zijn zwaar voor niet-Covid-behandelingen. We willen vermijden dat we nodeloos zorg moeten uitstellen."

De CEO van het UZ Brussel benadrukt dat er geen reden is om zorg uit te stellen. "Er is op dit moment geen boodschap 'blijf thuis'. Voor alle duidelijkheid: alle raadplegingen zijn open. Denk je dat er nood is aan specialistische zorg, kom dan naar het ziekenhuis."

Vierjarige patiënt

Noppen vertelde tijdens het interview ook dat hij hoopt dat de federale regering straks strengere maatregelen zal treffen, en dat de regels opgevolgd zullen worden.

Het ziekenhuis probeert daarom ook zoveel mogelijk mensen te bereiken, en doet dat onder meer door jongeren uit te nodigen op de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis.

"Onze jongste Covid-19-patiënt op intensieve zorg is amper vier jaar oud. Dat is heel aangrijpend. Als je met je eigen ogen ziet wat het betekent om aan de beademing te liggen, dan weet je dat je moet opletten. Het virus is niet enkel gevaarlijk voor ouderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?