Net Brussel Oranje zak voedingsafval Net Brussel huisvuilophaling sorteren huisvuil groenafval tuinafval 3

| Verplicht sorteren van huisvuil: ophaling van de oranje zak met voedingsafval en de groene zak voor tuinafval door Net Brussel.

Maron belooft evaluatie vernieuwde Brusselse afvalophaling

© Belga
17/05/2023

De hervorming van de afvalophaling in Brussel, die gepaard gaat met kinderziektes en problemen, zal over enkele weken een eerste keer geëvalueerd worden en over enkele maanden een tweede keer. Dat heeft Brussels minister van Openbare Netheid Alain Maron (Ecolo) woensdag gezegd.

Er zijn problemen bij de Brusselse afvalophaling. Sinds kort moeten inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gebruikmaken van een oranje zak om hun voedingsafval te sorteren. Het gewest wil zich zo in regel stellen met een Europese richtlijn die de gescheiden sortering en recyclage van zogenaamd 'bioafval' verplicht maakt. Daarnaast valt de ophaling van restafval in sommige gemeenten terug van twee naar één ophalingen per week.

Maar het nieuwe systeem heeft zijn start gemist. Duizenden afvalzakken liggen op straat opmdat de bewoners niet overal op de hoogte zijn van de veranderingen. Dat was onder meer het geval in Evere en Sint-Pieters-Woluwe.

Brussels minister Maron kreeg in het Brussels parlement een reeks vragen over de kwestie. Volgens de groene minister zijn er over de hervorming verschillende voorafgaande vergaderingen geweest. "Het belangrijkste is dat deze periode van onzekerheid zo kort mogelijk duurt. Daar werken we aan", aldus Maron. Volgens hem wordt het systeem zowel binnen enkele weken als binnen enkele maanden geëvalueerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , afval sorteren , Alain Maron , afvalophaling , oranje zak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni