Mars tegen coronapas: al 17 relschoppers geïdentificeerd

© KVDP/BRUZZ
| De coronabetoging van 21 november liep volledig uit de hand.

De Brusselse politie heeft intussen al 17 personen geïdentificeerd die betrokken zouden geweest zijn bij de rellen na de eerste mars tegen de coronapas, op 21 november. Dat meldt het Brusselse parket donderdag. Na die rellen was een opsporingsbericht verspreid voor negentien verdachten. Vorige week waren al zeven van die negentien personen geïdentificeerd. Dinsdag werd nog een man opgepakt die de politie bekogeld had met kasseistenen. Hij werd voor de onderzoeksrechter geleid en vrijgelaten onder voorwaarden.

De manifestatie 'Samen voor Vrijheid' tegen de invoering van de coronapas trok op zondag 21 november zowat 35.000 deelnemers. Het grootste deel van hen betoogde in alle rust, maar in de marge van de optocht kwam het tot zware rellen. De politie moest geregeld het waterkanon en traangas inzetten, en pakte in totaal 45 personen op. In 42 gevallen ging het om een administratieve aanhouding, maar in drie gevallen ging het om een gerechtelijke aanhouding.

Vorige week dinsdag verspreidde het Brusselse parket een opsporingsbericht voor negentien mensen die ook bij de rellen zouden betrokken geweest zijn. Een dag later waren al zeven van die negentien personen geïdentificeerd, intussen staat de teller op zeventien.

"Dankzij de taskforce kon opnieuw een verdachte geïdentificeerd worden op basis van camerabeelden waarop te zien is hoe hij de ordediensten onder andere met kasseien bekogelt," meldt het Brusselse parket donderdag. "Het parket vorderde op 3 december een onderzoeksrechter en dinsdag werd de man, die geen onbekende is voor de politie, opgepakt."

De huiszoeking en arrestatie verliep zonder incidenten, aldus nog het parket: "De verdachte bekende ook de feiten. Hij werd na verhoor ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter. Die heeft de man in verdenking gesteld uit hoofde van voorbedachte opzettelijke slagen en verwondingen aan agenten in de uitoefening van hun functie, en gewapende weerspannigheid in groep en met overleg. Hij werd onder voorwaarden vrijgelaten."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?