27.000 betogers eisen 'onmiddellijk staakt-het-vuren' in Gazastrook

© BRUZZ
17/12/2023
Updated: 17/12/2023 15.39u

Aan het Brusselse Noordstation is om 14 uur een grote mars vertrokken om een permanent staakt-het-vuren te eisen in de Gazastrook. De politie telde 27.000 betogers. Een aantal onder hen plakten stickers op vitrines van ketens die Israël zouden steunen.

De mars wordt gesteund door heel wat middenveldorganisaties, bijvoorbeeld ABVV, Intal, 11.11.11, Communauté palestinienne de Belgique et du Luxembourg, Comité belge de soutien au Peuple Sahraoui, De-Colonizer, ECCP, Een Andere Joodse Stem en nog vele andere organisaties.

De organisaties eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren om een einde te brengen aan het conflict in het Midden-Oosten tussen Israël en Hamas.

Stickers

Onze reporter ter plaatse stelde vast dat betogers stickers op de vitrines van ketens zoals Starbucks, fastfoodrestaurant KFC en kledingwinkel Zara plakten. Koffieketen Starbucks op het Rogierplein bleef zondag gesloten, wellicht omdat betogers die bij de betoging op 11 november bekogelden.

De betogers kiezen mogelijks voor die ketens omdat zij Israël zouden steunen. Zo had de werknemersbond van Starbucks zich na de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober zich in een (inmiddels verwijderde) tweet solidair verklaard met de Palestijnen. Daarop klaagde Starbucks haar eigen werknemersbond aan.

Zara kwam dan weer onder het vuur toen de modewinkel een campagne voor een nieuwe collectie lanceerde, waarin de modellen in lakens gewikkeld zijn. Volgens critici op sociale media zouden die foto's te veel lijken op de dode lichamen in Palestina. De Spaanse modegigant zelf noemde het een "misverstand" en volgens hen was de campagne "zo niet bedoeld".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni