Max is populairste hondennaam in Brussel

dogsit.jpg
Brusselaars houden van honden.
Brusselaars houden van honden.

"Hier, Max!" Brusselaars houden blijkbaar van een krachtige, korte naam voor hun trouwe viervoeter, want Max is de favoriete hondennaam in het Brussels gewest.

Dat blijkt dinsdag uit informatie over het jaar 2022 van het kabinet van Bernard Clerfayt (DéFI), de Brusselse minister van Dierenwelzijn.

Brusselaars hebben graag gezelschap van honden en katten. In 2022 werden in het Brussels Gewest maar liefst 47.145 katten en 89.167 honden geregistreerd in de databanken DogID en CatID.

De drie Brusselse gemeenten met de meeste honden zijn Ukkel, Anderlecht en Schaarbeek.

Baasjes kiezen bovendien opvallend vaak voor een naam met de verwijzing naar een stripfiguur. Voor reuen is dat Max, Snoopy en Toby, en voor de vrouwtjes Luna, Lola of Bella.

Chihuahua niet meer op plaats 1

Een belangrijke trendbreuk in hondenland: na bijna tien jaar is de chihuahua niet meer het populairste ras. Voor het eerst staat de canis vulgaris op de eerste plaats, oftewel een hond van gemengd ras.

Op de derde en vierde plek staan de labrador-retriever en de bordercollie. De vijfde plek is voor de teckel.

Zo'n beestje om je heen is natuurlijk gezellig, maar je moet er ook verantwoordelijk mee omgaan, zegt minister Clerfayt. Hij benadrukt het belang van identificatie van huisdieren en het steriliseren van katten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?