Islamitische beenhouwerij Boucherie islamique islam jihadi Sint-Jnas-Molenbeek halal

| Mogelijk duizenden ondernemers zullen de impact van het verbod voelen, betogen de schrijvers van de petitie.

Meer animo voor behoud ritueel slachten dan afschaffen ervan, blijkt uit petities

JP
© BRUZZ
11/05/2022

Het Brussels parlement zal binnenkort debatteren en stemmen over een verbod op ritueel – onverdoofd – slachten. Een petitie tegen een mogelijk verbod heeft al meer dan 100.000 handtekeningen verzameld. De petitie wordt gelijktijdig gepubliceerd met de petitie pro verbod van dierenrechtenorganisatie GAIA, die 70.000 handtekeningen heeft verzameld.

"Voor ons, Brusselaars, is het verbod op onverdoofd slachten een beperking van onze door de Grondwet gewaarborgde vrijheid van godsdienst en een stigmatisering van de islamitische en joodse gemeenschappen onder valse voorwendselen,” klinkt het in de petitie tegen een verbod, waarover BX1 bericht.

Om die mening kracht bij te zetten hebben Brusselaars zich verenigd onder de naam 'Le Collectif Citoyen pour la Liberté de Culte'. Het collectief omschrijft zich als een niet-politiek en onafhankelijk burgercollectief dat speciaal is opgericht naar aanleiding van voorstellen over een verbod op ritueel slachten in Brussel. In Vlaanderen en Wallonië bestaat een vergelijkbaar verbod al, in Brussel woedt het debat en zullen er onder meer hoorzittingen komen.

Het collectief vertegenwoordigt naar eigen zeggen honderdduizenden Brusselaars die halal eten, honderden slagers en meer dan duizend horecazaken. Die cijfers kunnen kloppen, want onderzoekers schatten eerder al dat bijna een kwart van de Brusselaars moslim is. Het verbod op onverdoofd slachten treft ook joodse Brusselaars.

gaia.jpg

| Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) neemt de handtekeninge aan van afgevaardigden van GAIA.

70.000 handtekeningen voor verbod

Ook dierenrechtenorganisatie GAIA kondigde deze woensdagnamiddag een actie aan. De dierenrechtenorganisatie overhandigde een petitie voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel met meer dan 70.000 handtekeningen aan het Brussels parlement.

“Met de steun van de Brusselaars roepen wij de leden van het Brussels Parlement op om de technisch vermijdbare helse pijnen die duizenden onverdoofd geslachte schapen en runderen ondergaan, te voorkomen," zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

Vandenbosch verwijst ook naar een opiniepeiling van IPSOS, uitgevoerd in maart 2021, waaruit 7 op de 10 Brusselaars voorstander van dit verbod. Uit de Ipsos-opiniepeiling blijkt overigens ook dat zeker niet alle Brusselse moslims gekant zijn tegen een verbod op onverdoofd slachten. Meer dan een derde van de Brusselse moslims (35 procent) is er zelfs voorstander van.

De discussie kwam opnieuw op gang nadat Brusselse parlementslid Jonathan De Patoul (Défi) een ontwerp van ordonnantie had ingediend, gesteund door de Vlaamse meerderheidspartijen, maar zonder Ecolo en de PS, die ook tot de Brusselse meerderheid behoren. Doel van dit ontwerp van ordonnantie is is de verplichting in te voeren om een dier bij het slachten te verdoven.

Eerst komen er hoorzittingen met de religieuze gemeenschappen, het middenveld, veeartsen, experten dierenwelzijn en specialisten in Europese grondrechten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni