Meer besmettingen in rusthuizen, maar meeste blijven coronavrij

© Saskia Vanderstichele
| (archiefbeeld)

Op basis van cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat 20,4 op 1.000 rusthuisbewoners in Brussel op 13 oktober besmet waren met het coronavirus. Hoe de situatie verder zal evolueren, is moeilijk te voorspellen. "Voorlopig ziet het er vandaag minder problematisch uit dan tijdens de eerste golf."

Waar op 6 oktober nog sprake was van een coronabesmetting bij 12 op 1.000 rusthuisbewoners in Brussel, steeg dat aantal in een week tijd dus naar ruim 20 op 1.000 besmette rusthuisbewoners. Ter vergelijking: op 13 oktober hadden 5,7 op 1.000 rusthuisbewoners in Vlaanderen een coronabesmetting, en 8,9 bewoners op 1.000 in Wallonië.

Voor Brussel wil dat zeggen dat in 79 procent van de woonzorgcentra voorlopig geen gevallen geconstateerd werden. 3,8 procent van alle rusthuizen in Brussel heeft een cluster van 10 of meer gevallen. Drie rusthuisbewoners lieten de voorbije week het leven als gevolg van een coronabesmetting, laat het kabinet van Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) weten.

"De besmettingen zijn inderdaad aan het toenemen, en er zijn opnieuw ook een aantal clusters aangetroffen," vertelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Daarnaast moeten we ook zeggen dat er extra veel tests zijn afgenomen, waarbij ook bij een aantal mensen die geen symptomen vertoonden, het virus werd aangetroffen. Voorlopig ziet de situatie er vandaag minder problematisch uit dan tijdens de eerste golf. Voor een groot deel is dat te wijten aan ervaring. In vergelijking met de eerste golf zijn we beter voorbereid, hebben we actieplannen en werd er ervaring opgebouwd."

Drie fases

Afhankelijk van in welke epidemiologische fase de rusthuizen zich bevinden, worden er verschillende maatregelen genomen, vertelt Sven Heyndrickx van Iriscare.

"Woonzorgcentra bevinden zich in fase 1 wanneer er sprake is van één positief geval bij de bewoners of het personeel. Een rusthuis betreedt fase 2 indien zich twee positieve gevallen in minder dan een week tijd voordoen. Fase 3 breekt aan als er meer dan twee positieve gevallen zijn. Op 14 oktober bevonden zestien van de door de GGC erkende rusthuizen zich in fase 1, negen rusthuizen zaten in fase 2 en 20 rusthuizen in fase 3. De overige rusthuizen zijn vrij van corona."

Over de oorzaak van de besmettingen in de rusthuizen is voorlopig geen informatie voorhanden, aldus Heyndrickx. "Iedereen volgt de regels goed op, deels is een besmetting ook te wijten aan pech. Het is moeilijk te verklaren waarom sommige rusthuizen hard werden geraakt tijdens de eerste golf, en andere rusthuizen nu pas getroffen worden. Maar één keer dat het virus binnen zit, is het moeilijk om het opnieuw buiten te krijgen."

De Overbron

Dat weet ook Bert Anciaux, directeur van het Vlaamse woonzorgcentrum De Overbron in Neder-Over-Heembeek. "Op dit moment hebben we nog geen besmettingen, noch bij de bewoners, noch bij het personeel," klinkt het. "Maar dat kan natuurlijk snel veranderen, weten we."

"Tijdens de eerste golf hadden we toch een twintigtal gevallen, maar toen was iedereen ook verrast. Wij hadden al bewoners die besmet waren nog voor de eerste maatregelen werden afgekondigd," aldus Anciaux. "Nu zijn we in principe beter voorbereid, maar het is moeilijk te voorspellen hoe het verder zal evolueren."

Op het vlak van personeel hebben de Brusselse rusthuizen op dit moment te kampen met een ziektepercentage van 1,2 procent: zo'n 115 medewerkers zijn afwezig door ziekte. "De situatie lijkt voorlopig nog onder controle," klinkt het vanuit het kabinet van Maron. "Van zodra we een cluster detecteren, contacteren we meteen de directie om ons ervan te verzekeren dat het rusthuis voldoende personeel heeft om de situatie te handhaven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?