Meer dan 130 dieren in beslag genomen in 2018

© PhotoNews
| Een hond geniet van de waterfonteintjes op het Flageyplein (archiefbeeld).

Vorig jaar zijn er in het Brussels Gewest meer dan 130 dieren in beslag genomen wegens inbreuken op dierenwelzijn. De beestjes worden enkel van hun baasjes weggehaald als ze compleet verwaarloosd zijn, of wanneer de eigenaar een verbod opgelegd kreeg voor het houden van dieren.

Dat schrijft de krant La Dernière Heure vrijdag.

Een overtreding inzake dierenwelzijn kan worden vastgesteld door inspecteurs en controleurs van Leefmilieu Brussel of door de lokale politie. De meest voorkomende overtredingen zijn dierenverwaarlozing, slechte huisvesting en het kopen, verkopen of houden van niet-gesteriliseerde of niet-geregistreerde huisdieren.

Jaarlijks komen er zo'n 150 klachten over dierenmishandeling binnen. Politie kan een pv opstellen en daar kan zelfs een strafrechtelijke vervolging uit voortvloeien. Leefmilieu Brussel beschikt dan weer over de mogelijkheid om boetes van 50 tot 62.500 euro op te leggen.

Enkel wanneer het leven van een dier in kritiek gevaar is, kan het beestje bij zijn baasje weggenomen worden. In 2018 werden 135 dieren in beslag genomen, waarvan 127 door de politie en 8 door Leefmilieu Brussel. Het gaat vooral om katten en honden, maar ook schapen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?