Hittegolf in Brussel droogte spelende hond dierenwelzijn Flageyplein waterfontein dorst hitte warm tropische temperaturen
© PhotoNews | Een hond geniet van de waterfonteintjes op het Flageyplein.

Brusselse dieren hebben voortaan ook gevoelens voor de wet

JP
© BRUZZ
23/11/2018
Updated: 23/11/2018 16.57u

De Brusselse regering heeft de wet op het dierenwelzijn aangepast. De ordonnantie, die vrijdag unaniem werd goedgekeurd in het Brussels parlement, moet een juridische grond vormen om dierenmishandeling nog beter te kunnen bestrijden. Dieren worden voortaan erkend als levende wezens.

Het ontwerp kreeg in juni al groen licht van de regering, en is vrijdag goedgekeurd in het Brussels parlement. De tekst geeft een juridische grond om dierenmishandeling nog beter te kunnen bestrijden.

Tot nu toe wordt een dier in het Belgisch recht als een goed beschouwd. Als de resolutie wordt goedgekeurd, zullen dieren worden erkend als levend wezens die een bijzondere bescherming genieten vanwege hun "gevoel, eigen belangen en waardigheid."

In september werd de ordonnantie in de commissie Leefmilieu unaniem goedgekeurd. Daar rezen wel vragen over de impact en concrete uitwerking van de tekst.

Rechtbank

Hoewel de wijziging vooral symbolisch is, kan hij concrete gevolgen hebben. Toekomstige rechtspraak zal rekening moeten houden met het nieuwe statuut van dieren, zo zegt bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). "Het is een belangrijke stap," beaamt ook rapporteur van de commissie Annemie Maes (Groen) aan BRUZZ. "In Vlaanderen bestaat een dergelijke wet bijvoorbeeld nog niet."

Ook Maes verwacht dat de ordonnantie vooral invloed zal hebben op het werk van rechters, die nu kunnen terugvallen op het nieuwe statuut van dieren. "Als je het bijvoorbeeld niet eens met dierproeven, heb je nu een juridische basis om op terug te vallen."

Ritueel slachten

Een evidente vraag die rees tijdens de commissie, was de praktijk van het onverdoofd slachten, die in Vlaanderen en Wallonië al verboden is. In Brussel was het niet mogelijk om daarvoor een meerderheid te vinden.

"De ordonnantie is daar ook niet voor bedoeld", reageert Debaets' woordvoerder. Hij benadrukt dat de staatssecretaris een voorstander is van een verbod op onverdoofd slachten. "Maar deze ordonnantie gaat erover dat we dieren naar waarde schatten, en hun veranderde rol in de maatschappij tonen."

Bekijk ook de BRUZZ-reportage hierover:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, dierenrechten, Onverdoofd slachten, Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni