Meer dan 2.000 lopers zamelen minstens 1 miljoen euro in voor strijd tegen kinderkanker

© Belga
24/09/2023
Updated: 24/09/2023 17.52u

In het Ossegempark, vlak bij het Atomium, is om 11.00 uur het startschot gegeven voor de de zesde editie van Run To Kick, de jaarlijkse solidariteitsloop van KickCancer, de Belgische stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. Het doel was om meer dan 1 miljoen euro in te zamelen om 9 Europese onderzoeksprojecten te financieren. Zondagochtend stond de teller al op 1.184.132 euro, ingezameld door minstens 2.393 lopers.

"Wanneer het over kanker gaat, wordt vaak in één adem over innovatie gesproken, maar mensen denken automatisch dat er ook innovatie voor kinderen met kanker is, en dat is niet zo", zegt Delphine Heenen, stichter van KickCancer. "Sinds 2007 zijn er namelijk meer dan 150 medicijnen tegen kanker bij volwassenen goedgekeurd, en slechts 9 voor pediatrische kankers. Dat verschil is ook zichtbaar in de toegang van jonge patiënten tot innovatieve klinische studies: bij pediatrische kanker blijft die toegang een uitzondering."

"Als een kind geen behandelingsopties meer heeft, is er slechts 1 kans op 10 om in een klinische studie in een vroeg stadium te worden opgenomen", gaat Heenen verder. "Het logische gevolg hiervan is dat het gemiddelde overlevingspercentage stagneert. Sinds het jaar 2000 is de overlevingskans slechts met een kleine 4 procent gestegen. Daarom zetten we de donaties van Run To Kick in om een boost te geven aan onderzoekers en om levensbelangrijke innovatie naar jonge kankerpatiënten te brengen. Dit jaar selecteerden we bijvoorbeeld twee onderzoeksprojecten die focussen op de hersentumor DIPG, diffuus intrinsieke ponsgliomen. Voor kinderen met deze ziekte bestaat er tot op vandaag nog geen genezende behandeling."

Geld voor innovatief onderzoek

Run To Kick maakt deel uit van Fight Kids CanderGHT KIDS, een gezamenlijk initiatief van 5 organisaties uit België (KickCancer), Frankrijk (Imagine for Margo), Luxemburg (Fondatioun Kriibskrank Kanner), Nederland (KiKa) en Spanje (Cris Cancer Foundation), die in dit weekend samen 6,25 miljoen euro hopen in te zamelen. Dat geld zal integraal gaan naar 9 innovatieve onderzoeksprojecten, die twee centrale doelen hebben: meer kinderen genezen en de langetermijnbijwerkingen van de huidige, vaak bijzonder toxische, behandelingen elimineren.

Dankzij het ingezamelde geld zal het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) van de Universiteit Gent bijvoorbeeld onderzoek kunnen doen naar T-cel acute lymfoblastische leukemie (T-ALL). "We doen dit onderzoek met 13 andere Europese landen, een enorme meerwaarde want T-ALL komt slechts bij een kleine groep patiënten voor", zegt professor Steven Goossens van het CRIG.

"Door deze samenwerking kunnen we ons onderzoek opschalen naar jaarlijks 60 patiënten in plaats van 5, en hun ziekte 1-op-1 omzetten in diermodellen. Deze nieuwe modellen gebruiken we voor het vinden en uittesten van nieuwe meer gerichte therapieën, met minder bijwerkingen en dezelfde of betere overlevingskansen. Zonder de financiering van Fight Kids Cancer zou dit onderzoek niet mogelijk zijn."

Het startschot werd om 11.00 uur gegeven door Niels Destadsbader, die zelf ook meeliep. "Als peter van KickCancer neem ik voor de derde keer deel", zegt de zanger en presentator. "De samenhorigheid die hier voelbaar is, is heel uniek. En allemaal met hetzelfde doel. Zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kinderkanker. Het is dus niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar nog meer voor die van anderen. Ik hoop opnieuw zo veel mogelijk mensen te inspireren om hetzelfde te doen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni