Meer dan 6.000 betogers voeren actie voor vrouwendag

© KVDP BRUZZ
| "Solidariteit met de vrouwen wereldwijd," is te horen in de mars.
Updated: 08-03-2020 - 17:17

Zo'n 6.300 mensen trotseren zondagnamiddag de regen voor een mars voor de internationale vrouwendag. Dat blijkt uit de officiële telling van de Brusselse politie. De mars ging om 14.00 uur van start aan Brussel-Centraal. Het "Collecti.e.f 8 maars" organiseert zo voor de tweede keer een nationale vrouwenstaking, die 48 uur zal duren van zondag 8 tot en met maandag 9 maart. De socialistische vakbond ABVV heeft voor beide dagen een nationale stakingsaanzegging ingediend.

De stoet trok naar het Justitiepaleis en kwam rond 15.00 uur terug aan Brussel-Centraal. "Solidariteit met de vrouwen wereldwijd", is te horen in de mars, maar ook "neen aan seksisme". De optocht is een initiatief van Wereldvrouwenmars.

vrouwenmars anno 2020
© KVDP BRUZZ
| KVDP BRUZZ

"We willen eerst en vooral naar voor brengen dat strijden tegen de ontmanteling van de sociale zekerheid ook strijden is tegen seksistisch geweld", aldus Wereldvrouwenmars. "De gelijkheid tussen vrouwen en mannen is cruciaal, maar zonder financiële middelen blijft dat tevergeefs. Hoe strijden tegen een overbelasting aan huishoudelijk werk als we geen kwaliteitsvolle en toegankelijke openbare diensten hebben?" Op die manier wil Wereldvrouwenmars solidariteit betuigen met de strijd in Mexico, Soedan of Rusland.

Onder het motto "We stoppen allemaal, we stoppen alles, we stoppen overal" worden vrouwen opgeroepen 48 uren te staken. Daarmee wordt niet alleen bedoeld het werk neer te leggen, maar vraagt het collectief ook te verzaken aan huishoudelijke taken, niet naar lessen te gaan en te stoppen met consumeren.

Omdat 8 maart dit jaar op een zondag valt, zal de actie tot maandag 9 maart doorgaan zodat alle vrouwen hun eisen naar buiten kunnen brengen binnen hun werkplek of opleidingsfaciliteit en zodat vrouwen "kunnen gaan staken, zelfs als ze niet werken op zondag". De organisatie roept vrouwen ook op maandag 9 maart "lawaai te maken" tussen 11.00 uur en 14.00 uur.

Smurfin

Het Atomium slaat dan weer de handen in elkaar met de Smurfen, om het "Smurfin-principe" in de kijker te zetten. Dat is een term die werd uitgevonden door een journalist van The New York Times, die de minderwaardige representatie van vrouwen in films en tv-series uitlicht.

Ook in de kunstwereld wordt er zondag/vandaag extra aandacht aan vrouwen geschonken. In het Fin-de-Sièclemuseum zal er een rondleiding worden gegeven die de vertegenwoordiging van vrouwen in de kunstcollecties belicht en analyseert. Want hoewel de permanente tentoonstellingen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België slechts drie werken van vrouwelijke kunstenaars vertonen, blijken de kunstcollecties nog bol van andere werken van vrouwelijke kunstenaars te zitten, aldus de initiatiefnemers van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

#EachforEqual

Het officiële thema van de Internationale Vrouwendag is #EachforEqual. Dat zou duidelijk moeten maken dat iedereen kan zorgen voor een meer gelijke wereld.

vrouwenmars anno 2020
© KVDP BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?