Meer Marokkanen, Roemenen en Polen worden Belg

Vooral Brusselaars uit Marokko, Roemenië en Polen verwierven in 2018 de Belgische nationaliteit. Maar ook het aantal Britten en Brazilianen dat Belg wordt, zit in de lift. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie. "Belg worden betekent voor veel mensen een stap vooruit, zelfs als ze uit de EU komen."

De FOD Economie bracht donderdag nieuwe cijfers uit over het aantal naturalisaties in ons land. In totaal werden 11.756 buitenlanders in Brussel Belg in 2018. De statistieken tonen dat vooral de Brusselse Marokkanen voor de Belgische nationaliteit kozen: er waren 2.432 naturalisaties. Sinds 2014, toen slechts 1.000 Marokkanen Belg werden, nam het aantal fors toe.

De Roemenen van Brussel volgen op de tweede plaats met 803 naturalisaties. De groep was de laatste jaren de snelst groeiende migrantengemeenschap in Brussel en rondde nog maar net de kaap van de 40.000 Brusselaars.

Ook het aantal Polen dat Belg wordt blijft stijgen. In de top tien valt verder nog de recente klim van de Britten en de Brazilianen op.

Demograaf Patrick Deboosere (VUB)

“De Marokkaanse naturalisaties gaan in golven,” weet VUB-demograaf Patrick Deboosere. “Begin de jaren 2000 was het veel makkelijker om Belg te worden en toen waren er ruim 10.000 naturalisaties per jaar. Later is de wetgeving verstrengd en zie je een terugval, ook al omdat de groep die Belg wou worden langzaam uitgeput raakte. De laatste jaren groeit de groep van mensen die Belg wil worden wellicht weer aan.”

Dat Roemenen en Polen, nochtans lid van de EU, graag Belg willen worden verwondert Deboosere niet. “Voor heel wat landen uit midden-Europa geldt dat een Belgische identiteitskaart toch meer waard is dan de oorspronkelijke. Met de Belgische nationaliteit kan je bijvoorbeeld veel vlotter rondreizen in de wereld. Die landen hebben vaak niet zo veel samenwerkingsakkoorden met andere landen als wij.”

Vertragingseffect

In het algemeen geldt dat een naturalisatiegolf vaak jaren na de eigenlijke migratietrend komt. Wie Belg wil worden moet immers minstens vijf jaar officieel in ons land wonen.

In het algemeen ziet de demograaf twee hoofdredenen om Belg te worden. “De wil om hier een leven uit te bouwen is een belangrijke factor. Daarnaast heb je de mensen die een reëel voordeel hebben bij de verwerving van die nationaliteit. Binnen de EU geldt dat voor die Polen en Roemenen, maar sinds de Brexit plots ook voor de Britten. En dan heb je mensen van buiten de EU voor wie het EU-burgerschap een wereld van verschil maakt qua rechten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?