Meer mazelen in februari dan in heel 2018

© PhotoNews
| In België komt de ziekte nog amper voor door vaccinaties.
Updated: 19-02-2019 - 11:46

In de maand februari zijn er in Brussel al meer gevallen van mazelen vastgesteld dan in het hele jaar 2018. De voorbije twee weken botsten Brusselse dokters al veertien keer op de infectieziekte. Minister van Gezondheid Didier Gosuin (Défi) kondigt preventiemaatregelen aan.  

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleek recent nog dat de mazelen in opmars zijn in Europa. Vorig jaar werden er vier keer meer besmettingen vastgesteld dan in 2017. Ons land volgt de Europese trend niet. Hier waren in 2018 nog amper 120 gevallen van mazelen, tegenover 369 een jaar eerder.

Maar in Brussel is de infectieziekte opnieuw aan een opmars bezig. De voorbije twee weken waren er al 14 gevallen van mazelen, tegenover 13 in het hele jaar 2018. Volgens bevoegd minister Gosuin heeft dat te maken met de Brusselse migratiestromen.

Gosuin kondigt in de krant La Dernière Heure wel preventiemaatregelen aan, maar zegt dat hij verder weinig kan doen aan het probleem. "Ik kan eenzijdig niet over zo'n zaken beslissen. Het gevoerde beleid moet over het hele Belgische grondgebied hetzelfde zijn."

Antivaccinatiebeweging

Viroloog Marc Van Ranst ziet geen reden voor een hoger risico op mazelen in Brussel. "Zoiets is meer toeval," zegt hij aan BRUZZ. "Als er morgen een uitbraak is in de antroposofische gemeenschap in Gent kan je ook snel tientallen gevallen hebben. En in 2017 lag de piek dan weer in Wallonië." 

Van Ranst wijst op het nefaste effect van de antivaccinatiebeweging, die onder meer in antroposofische milieus sterk staat. "De Wereldgezondheidsorganisatie noemt die beweging niet voor niets een van de tien grootste gezondheidsrisico's ter wereld."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?