Meest kwetsbaren hebben het vooral in Brussel moeilijker om rond te komen

rekeningen.jpg
Steeds meer gezinnen hebben problemen om hun rekeningen te betalen en kloppen aan bij de schuldbemiddelingsdienst.
Steeds meer gezinnen hebben problemen om hun rekeningen te betalen en kloppen aan bij de schuldbemiddelingsdienst.

De meest kwetsbare Belgen hebben het steeds moeilijker om rond te komen, maar dat aandeel is vooral in Brussel erg hoog. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Net geen dertig procent in Brussel zegt nu (grote) moeilijkheden te ondervinden om het hoofd boven water te houden.

Het percentage van de Brusselse bevolking tussen 16 en 74 jaar dat moeilijkheden of grote moeilijkheden ondervindt om rond te komen is gestegen van 20,7 procent aan het begin van het jaar naar 29,4 procent in het tweede kwartaal van 2022. Dat laatste percentage ligt een pak hoger dan in Vlaanderen (10,8 procent) en Wallonië (21,1 procent). In heel België steeg dat aandeel in een jaar van 11,7 naar 16,1 procent.

Daarentegen zien we de omgekeerde beweging bij het beschikbaar huishoudinkomen van de afgelopen maanden in vergelijking met een jaar geleden. De Brusselse bevolking lijkt het in het algemeen beter te doen dan een jaar geleden: in het tweede kwartaal van dit jaar zegt 31,5 procent van de Brusselaars een hoger huishoudinkomen te hebben in vergelijking met een jaar geleden, terwijl dat een jaar geleden (in vergelijking met coronajaar 2020) maar 17,2 procent was. Anderzijds zegt een kleiner aandeel een lager budget te hebben: dit jaar zegt 10,9 procent een lager huishoudinkomen te hebben tegenover vorig jaar. Een jaar geleden was dat nog 17,5 procent.

Blijkt dus dat minder mensen een lager huishoudbudget optekenen sinds vorig jaar. Maar dat kleinere aantal heeft het wel steeds moeilijker om rond te komen, meer dan in Vlaanderen en Wallonië.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?