Meeste GAS-boetes voor foutparkeerders in Brussel-Stad

© PhotoNews
| De meeste GAS-boetes gingen naar foutparkeerders.

De politie van Brussel Hoofdstad-Elsene heeft vorig jaar 51.000 GAS-boetes uitgeschreven, dat zijn gemeentelijke administratieve sancties voor kleine inbreuken en overlast. Het leeuwendeel van die boetes ging naar foutparkeerders.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zegt dat de GAS-boetes hun nut en efficiëntie hebben bewezen. "Vooral nu de gemeentes ook GAS-boetes kunnen uitschrijven voor verkeersovertredingen," zegt hij in de krant La Capitale.

Van de 51.000 uitgeschreven boetes, gingen 41.000 naar foutparkeerders. Dat is een hoog cijfer, maar wel eentje dat al jaren daalt. In drie jaar tijd gingen er 28 procent minder foutparkeerders op de bon. Volgens Close komt dat omdat mensen bewuster zijn van hun rij- en parkeergedrag en dat het moeilijker is geworden om fout te parkeren, door onder andere paaltjes en andere obstakels.

Radar

Close wil ook snelheidsduivels beter kunnen beboeten en denkt aan radarcontroles. "Daarvoor moeten we samenwerken met het Gewest, maar we zijn bereid ervoor te betalen," zegt hij.

De overige GAS-boetes gingen naar mensen die de openbare orde verstoorden of sluikstortten. Tot slotte kregen ook 578 handelaars een GAS-boete, omdat ze in strijd waren met de wet op openingsuren of een illegaal terras hadden geplaatst.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?