Vorig jaar vierhonderd boetes uitgeschreven in lage-emissiezone

© PhotoNews

In het jaar 2018 werden 393 boetes uitgeschreven aan bestuurders die met hun te vervuilende wagen de lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels gewest binnenreden. Nog maar tien procent van de boetes blijkt al betaald.

Dat schrijft De Standaard.

Brussel Leefmilieu beschikt enkel over tellingen vanaf de maand juli 2018. Tussen 1 juli en 31 oktober zagen ze het gemiddeld aantal inbreuken per dag dalen van 240 naar 40. Zo daalde het aantal overtredingen in vier maanden met 85 procent. Eind december bedroeg het aantal inbreuken nog ongeveer 20 per dag. Sinds 1 september kunnen automobilisten die met een te vervuilende wagen de LEZ binnen rijden ook echt beboet worden.

"Na het krijgen van hun eerste boete hebben bestuurders drie maanden om een alternatief te vinden. Indien ze tijdens die drie maanden nog in de LEZ komen, worden ze niet meer geverbaliseerd, maar worden ze wel nog opgenomen in de statistieken. Zo waren er eind oktober per dag gemiddeld tien nog niet eerder gecontroleerde bestuurders die een overtreding begingen", vertelt Mara Cavelier van Leefmilieu Brussel.

Personen met een te vervuilende wagen kunnen ook een dagpas kopen waarmee ze de LEZ toch binnen mogen. In 2018 werden er 114 dagpassen gekocht. Daarnaast werden er ook 966 afwijkingen goedgekeurd van voertuigen zoals oldtimers met een O-kenteken, elektrische -en waterstofvoertuigen en bepaalde vrachtwagens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?