Meeste ouders houden kinderen ook uit Brusselse crèches

© Eric Laureys

De meeste ouders houden hun peuters in deze quarantainetijden uit de crèche. Dat leert een belronde langs verschillende kinderdagverblijven. “Ouders met schoolgaande kinderen houden meestal ook de jongere kroost thuis.”

Kinderdagverblijf De Boomhut in Sint-Lambrechts-Woluwe zag deze maandag 12 van de 32 kinderen verschijnen, goed een derde van het totaal dus.

De crèche is daarmee nog relatief goed gevuld. Een belronde langs crèches in vijf verschillende Brusselse gemeenten leert immers dat de opkomst zelden hoger is dan een kwart van de crèchecapaciteit. Elmer in de stad in Brussel-centrum zag zelfs maar 2 van de 32 kindjes opdagen. “Er was nochtans geen specifieke oproep om de kinderen thuis te houden omwille van het coronavirus,” klinkt het in de crèche. "De ouders bellen gewoon zelf af."

Dat de opkomst erg laag is, heeft niet enkel te maken met het thuiswerk dat overal wordt aangemoedigd. “Veel ouders hebben ook schoolgaande kinderen en als die thuisblijven, houden ze dan meteen het hele gezin thuis,” legt een crècheverantwoordelijke uit.

Gewoon spelen

Zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige zijde blijven de crèches op dit moment nog open. Achterliggend idee is dat kinderen van gezondheidspersoneel en andere vitale beroepen (zoals onder meer werknemers van het openbaar vervoer) opvang moeten krijgen. De overheid wil bovendien vermijden dat de kwetsbare grootouders besmette kleinkinderen over de vloer krijgen.

Het crèchepersoneel wordt wel opgeroepen om extra waakzaam te zijn voor mogelijke symptomen van Covid-19, dat voor kleine kinderen geen ernstig gezondheidsrisico vormt. Er gelden ook extra hygiënemaatregelen. “We passen die maatregelen toe, maar kinderen zonder symptomen mogen wel nog gewoon met elkaar spelen,” klinkt het bij Elmer in de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?