© PhotoNews | Werkzoekenden in een Actiris-agentschap (archiefbeeld)

Meldingen discriminatie woning- en arbeidsmarkt opnieuw fors omhoog

JP
© BRUZZ
23/06/2020

Het aantal meldingen van discriminatie op de arbeidsmarkt is in de laatste vijf jaar vervijfvoudigd. Dat blijkt uit het jaarverslag van Gelijkekansencentrum Unia. Ook het aantal meldingen van discriminatie op de woningmarkt stijgt fors.

De reden voor de stijging zoekt Unia vooral in het feit dat ze bekender zijn geworden, waardoor mensen hen eerder benaderen. Dat wil echter niet zeggen dat discriminatie daarvoor niet bestond, benadrukt directrice Els Keytsman in De Morgen. Het betekent wel dat mensen mondiger zijn geworden.

Ook is het voor een deel van het publiek makkelijker geworden om een klacht in te dienen, sinds dat ook online kan. Daarnaast zijn er sensibiliseringscpampagnes geweest rond huisvesting en zijn praktijktests wettelijk mogellijk gemaakt, waardoor meer mensen bekend zijn geraakt met hun rechten, zo verklaart Unia.

Arbeidsmarkt

Concreet gaat het om 252 meldingen van discriminatie op de arbeidsmarkt in 2019 in Brussel. Dat waren er in 2015 nog maar 48. Niet van alle meldingen wordt een dossier gemaakt omdat sommige zaken snel opgelost kunnen worden.

Als Unia wel een dossier opent, volgt diepgaander onderzoek. In 2019 heeft het Gelijkekansencentrum 184 geopende dossiers op vlak van discriminatie op de arbeidsmarkt. Opvallend is dat daar ook ook 17 dossiers bij zitten tegen de Brusselse overheidsadministratie als werkgever. In de meeste gevallen gaat het om discriminatie vanwege 'raciale' criteria, daarna volgen handicap en geloofsovertuiging.

Woningen

Voor discriminatie op de huizenmarkt zien we een soortgelijke evolutie. Daar deden in 2019 57 mensen melding van discriminatie. In 2015 waren dat er nog 6. Unia opende in 2019 56 nieuwe dossiers over huisvesting. Daar gaat het in de eerste plaats om discriminatie vanwege (gebrek aan) vermogen, dan volgen 'raciale' criteria en handicap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, discriminatie op de arbeidsmarkt, antidiscriminatie, praktijktest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie