| Ilyes Abbedou.

Mensenrechtenliga hekelt trage voortgang van onderzoek naar overlijden Ilyes in politiecel

JP
© Belga
11/07/2023

Het dossier van Ilyes Abedou, de 29-jarige Algerijnse man die begin 2021 werd opgepakt voor diefstal en overleed in een politiecel, ligt sinds maart 2022 zo ongeveer stil. Dat zegt de Franstalige mensenrechtenliga 'La Ligue des Droits Humains' (LDH), die zich burgerlijke partij heeft gesteld in het onderzoek. Hun verzoek om bijkomend onderzoek is geweigerd.

Ilyes Abeddou overleed op 19 januari 2021 in het cellencomplex in de Koningsstraat. De 29-jarige Algerijn zonder wettig verblijf was de dag ervoor gearresteerd bij winkelcentrum Dockx vanwege diefstal. Agenten sloten hem op in de cel, waar hij tussen 5 en 9 uur de volgende ochtend is overleden.

Het Brusselse parket kondigde al snel aan dat de eerste autopsie "geen sporen van geweld en geen tussenkomst van derden" aan het licht bracht. De exacte omstandigheden van Ilyes' dood bleven echter onduidelijk.

"Sinds maart 2022 is er weinig voortgang geboekt", klinkt het bij de mensenrechtenliga. "De zaak is een jaar geleden overgedragen aan het parket, dat nu moet aangeven of het de zaak al dan niet aan de rechter wil voorleggen, een beslissing waarover de Raadkamer het laatste woord heeft. We vinden het onbegrijpelijk dat het zo lang duurt."

Bijkomend onderzoek

La Ligue des Droits Humains heeft om bijkomend onderzoek gevraagd, maar dat verzoek werd geweigerd. Toch zijn er volgens de liga voldoende elementen om de zaak verder te onderzoeken.

Zo zou de Dienst Vreemdelingenzaken om 1 uur 's nachts hebben laten weten dat de politie Ilyes wat hen betreft mocht vrijlaten. Voor de mensenrechtenliga is dat voldoende reden om de agenten die die avond aanwezig waren, te vragen naar de reden om Ilyes toch vast te houden. "Als hij eerder was vrijgelaten, had Ilyes nog in leven kunnen zijn," zegt Remy Farge van de mensenrechtenliga aan BRUZZ.

De mensenrechtenliga verwijst ook naar de andere twee overlijdens in hetzelfde cellencomplex: Sourour Abouda en Mohamed Amine Berkane, waar volgens de Liga eveneens weinig schot in het onderzoek zit. "Het gaat hier om drie sterfgevallen in onbekende omstandigheden in het politiebureau", herinnert Farge. De mensenrechtenliga roept op tot een "serieus en onpartijdig onderzoek" om de omstandigheden rond de overlijdens op te helderen. Een dergelijk onderzoek is trouwens "een verplichting van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wanneer een persoon zijn leven verliest in contact met de politie", aldus Farge.

'Onderzoek nog bezig'

Het parket laat weten dat het onderzoek naar het overlijden van Ilyes Abbedou nog bezig is. De vertraging heeft volgens parketwoordvoerder Martin François te maken met het feit dat Liga voor de Rechten van de Mens om aanvullend onderzoek heeft gevraagd bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Wanneer en of de zaak wordt doorverwezen is niet duidelijk. Het parket gaat ook niet inhoudelijk op de zaak in.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni