| De Congreskolom en het gebouw van de federale politie. Ilyes Abbedou stierf in een politiecel van de lokale politie Brussel-Hoofdstad-Elsene.

Stad geeft toelating voor betoging voor overleden Ilyes Abbedou

EC
© BRUZZ
27/01/2021
Updated: 27/01/2021 16.36u

Vijf organisaties willen deze vrijdag om 15 uur betogen aan de Congreskolom in de Koningsstraat. In het politiecommissariaat daar vlakbij overleed Ilyes Abbedou vorige week na een arrestatie. De betogers willen meer informatie krijgen over zijn overlijden.

"We willen de waarheid kennen, over de 24 uur die verstreken zijn tussen zijn arrestatie en de aangifte van zijn dood", zeggen de organisatoren van de betoging op het Facebookevenement. Het gaat om vijf organisaties, onder meer van sans-papiers en migranten, maar ook groepen die tegen 'politierepressie' willen strijden. Eén van de organisaties is Migrant Libre, waarvan één van de leden aan BRUZZ laat weten dat er al een toelating is voor de manifestatie.

Het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) kon dat nog niet bevestigen aan onze redactie. Politiecommissaris Olivier Slosse kan dat wel. "Er is een aanvraag geweest en daar is een toelating voor", zegt Slosse. In overeenstemming met de coronaregels mag de betoging maximaal 100 personen tellen en moet ze statisch plaatsvinden.

Afgelopen zondag arresteerde de politie in totaal 245 mensen na een andere betoging van ongeveer 100 man. Op de vraag of er nu extra waakzaamheid komt, zegt Slosse: "Er is een risico-analyse geweest. We voorzien uiteraard personeel om erop toe te zien."

Voorlopig verwacht het evenement 44 deelnemers. Nog eens een kleine 150 mensen staan op 'geïnteresseerd'.

Duidelijkheid

Ilyes Abbedou overleed op dinsdag 19 januari in een politiecel in de Brusselse Koningsstraat. Hij was de avond ervoor opgepakt na een winkeldiefstal, zo schrijven Le Soir en La Capitale. Abbedou had geen papieren in ons land en moest een nacht in de cel blijven. Hoe hij precies is gestorven, is nog onbekend, maar het parket sluit politiegeweld uit.

De betogers klagen nu de stilte van zowel de politie als de Dienst Vreemdelingenzaken aan. Ze betwijfelen bovendien of het onderzoek wel correct verloopt. "Niemand wil ons voorlopig meer informatie geven over zijn dood", zegt een lid van Migrant Libre aan BRUZZ. "We gaan met onze actie de dingen zelf in handen nemen. We hopen dat er dan wat meer duidelijkheid komt."

Ze roepen andere organisaties, die opkomen voor de rechten van migranten, op om zich bij het protest aan te sluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Ilyes Abbedou , betoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni