Metro-agressie: de bestuurder sloeg eerst

Niet de passagier maar de metrobestuurder deelde de eerste klap uit bij het incident in metrostation Koning Boudewijn gisterenavond. Dat bevestigt het Brusselse parket, dat de camerabeelden analyseerde. Het incident ligt aan de basis van de spontane en algemene MIVB-staking van vandaag.

De camerabeelden tonen hoe de bestuurder maandagavond rond 19 uur het perron afloopt om aan het andere einde van het metrostel opnieuw in te stappen. Onderweg zou een passagier hem op agressieve toon hebben gevraagd wanneer de metro opnieuw vertrekt uit het eindstation. De passagier was vergezeld van zijn vrouw en kind. Toen de bestuurder duidelijk maakte dat zijn dienst erop zat en rechtstreeks richting stelplaats zou sporen, liep het fout.

"De beelden tonen hoe de agressieve en hoogoplopende woordenwisseling uiteindelijk uitmondt in een vuistslag door de chauffeur," zegt Wenke Roggen, woordvoerster van het Brussels parket aan brusselnieuws.be.

De passagier zou zich niet onbetuigd gelaten hebben en teruggeslagen hebben. Getuigen probeerden de twee te scheiden, maar het kwam opnieuw tot een handgemeen, waarbij de chauffeur de passagier op de grond duwde. De passagier zou wel blijk gegeven hebben van een jennende houding.

De MIVB zelf "neemt akte van de informatie van het parket," zegt woordvoerster An Van hamme. "Wij hebben klacht ingediend tegen de reiziger omdat die op de beelden blijk gaf van een agressieve houding. Onze chauffeur heeft zich na de eerste slag trouwens snel herpakt. Deze informatie verandert trouwens niets aan de situatie waar ons personeel elke dag mee geconfronteerd wordt. Wij blijven deze actie dan ook ondersteunen."

Een blaam of sanctie voor de chauffeur is volgens Van hamme "niet aan de orde".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?