Staking MIVB duurt nog hele dinsdag

© Rhea Moonen
In Brussel rijden geen metro's, geen trams en amper bussen door een stakingsactie van het MIVB-personeel. De actie zal nog de hele dag duren, pas ten vroegste morgenochtend komt het openbaar vervoer terug op gang.

De metrobestuurders legden maandagavond spontaan het werk neer na een incident in metrostation Koning Boudewijn. Een metrobestuurder werd na het verlaten van zijn stuurpost lastig gevallen door een passagier, heette het aanvankelijk. Uiteindelijk blijkt dat de chauffeur zelf de eerst klap uitdeelde.

Er werd meteen overleg gepleegd tussen directie en vakbonden, maar dat leverde niets op. Dinsdag om 9 uur zaten ze opnieuw samen en om 14.30 uur is er opnieuw overleg op het kabinet van minister-president Charles Picqué (PS), ook minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) zal daar aanwezig zijn.

Tegen 20.30 uur maandagavond reed geen enkele metro nog. Dinsdagmorgen sloten alle trambestuurders en ook de meeste buschauffeurs zich aan bij de actie van de metrobestuurders. Enkel in het noorden en noordoosten van het gewest is een tiental bussen uitgereden. De staking zal nog de hele dag duren. Volgens de MIVB-woordvoerster zal de dienst ten vroegste woensdagochtend pas hernemen.

Veiligheid als heet hangijzer
Het incident komt er op een moment dat de veiligheid in de metro een heet hangijzer is. Het aantal agressiegevallen steeg het afgelopen jaar en de MIVB speelt met het idee van privé-bewakers. De directie liet eerder maandag nog weten dat die privébewakers nog niet voor meteen zijn.

Brussels minister van Vervoer Grouwels laat in een reactie weten dat ze werkt aan een veiligheidsplan voor de MIVB. Ze zegt ook begrip te hebben voor de actie "na een zoveelste aggressief inicdent". Toevallig zat Grouwels maandagavond al samen met minister-president Picqué over het veiligheidsplan. Daar werd afgesproken dat het plan eind volgende week af moest zijn.

De vakbonden van hun kant pleiten voor een structurele aanpak. Op lange termijn vragen ze meer middelen en meer eigen veiligheidspersoneel, dat bovendien zichtbaarder moet worden. Op korte termijn kan politiebegeleiding of privébewaking soelaas bieden.

'Maatschappelijk probleem'
"De directie van de MIVB heeft begrip voor de actie want het is niet het eerste geval van agressie," zegt woordvoerster An Van hamme. "De MIVB neemt al veel maatregelen om de veiligheid te verhogen maar het is duidelijk dat andere pistes moeten bekeken worden. Na de incidenten de voorbije weken heeft de MIVB extra personeel ingezet op de betrokken lijnen maar dat kunnen we niet overal doen. Er moet op een ander niveau iets gebeuren. Wat er op tram en metro gebeurt, is een afspiegeling van wat er in de maatschappij gebeurt."

De Lijn laat ondertussen weten dat ze vandaag extra bussen inzet op de lijnen van en naar Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?