Migranten zonder papieren in hongerstaking: 'Ik ben bereid om te sterven'

Rojin Ferho
© BRUZZ
26/05/2021

| Migranten zonder papieren in hongerstaking op de ULB

Zowat 700 migranten aan de ULB, VUB en in de Begijnhofkerk gaan over tot hongerstaking uit ongenoegen over het huidig migratiebeleid. Ondanks een oproep van de VUB om een einde te maken aan de actie en een njet van staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi, blijven de migranten achter hun eis staan: duidelijke regularisatiecriteria. BRUZZ sprak met hen.

Op de VUB houden zich in een lokaal zo’n zeventig migranten zonder papieren op. Op de ULB gaat het over meer dan honderd mensen. Omdat er niet voldoende plaats is in de lokalen, liggen de migranten op weinig afstand naast elkaar. Het is een geïmproviseerde leefruimte die volledig gevuld is met matrassen en dekentjes. Na vier dagen niet te eten, ziet vrijwel iedereen er futloos uit.

Het gaat, net zoals de mensen in de Begijnhofkerk in het centrum, voornamelijk over migranten die niet in aanmerking komen voor asiel of subsidiaire bescherming. De allerlaatste stap is dus een procedure opstarten om geregulariseerd te worden. "Maar de criteria zijn niet duidelijk of zijn te complex", zegt Mohamed Alex, woordvoerder van L’union des Sans Papiers pour la Régularisation (USPR)

Hun eis is dan ook: verduidelijk de regularisatiecriteria en richt een commissie op die regularisatieverzoeken onder duidelijke criteria behandelt. "Zolang dat er niet komt, blijven onze migranten zonder papieren in hongerstaking", zegt Alex.

'Dit is onze laatste noodkreet'

Ibtissam (34)

In de 'vrouwenkamer' treffen we Ibtissam (34) aan, een jongere vrouw die vier jaar geleden van Marokko naar ons land is verhuisd. "Het enige wat ik wil, is een opleiding volgen en werk vinden, maar dat lukt niet als ik niet geregulariseerd word", zegt Ibtissam.

"Wij hebben met USPR veel geprobeerd: manifestaties aan Kunst-Wet of gesprekken met de regering bijvoorbeeld. Niets heeft geholpen. Dit is onze laatste noodkreet", klinkt het.

Studeren en werken, is ook wat Abdeslam (41) wil, maar dat lijkt voor hem verre toekomstmuziek. "Ik verblijf al twaalf jaar in dit land en ik heb geen vooruitzichten", klinkt het.

'Ik heb geen vooruitzichten'

Abdeslam (41)

"Het lijkt alsof het kabinet van Sammy Mahdi (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, red.) zijn verantwoordelijkheid niet wil nemen", zegt Abdeslam. "Het enige wat ik vraag, is dat de criteria om geregulariseerd te worden versoepelen. Zolang dat niet gebeurt, blijf ik in hongerstaking."

'Eerst onze papieren, dan het vaccin'

Het is een haast surreëel beeld in coronatijden: tientallen mensen die op weinig afstand naast elkaar liggen op oude matrassen. "Wij kampen met grotere problemen dan enkel het coronavirus", zegt Lyla (36), die hier al vier jaar verblijft met haar zoontje van twee.

'Als ik geen papieren krijg, ben ik bereid om te sterven'

Lyla (36)

Migrant zonder papieren hongerstaking VUB USPR

| Lyla (36) verblijft al vier jaar in België

"Zolang ik niet geregulariseerd word, blijf ik in hongerstaking", zegt Lyla. "Ik ben bereid om te sterven. Leven als migrant zonder papieren staat sowieso gelijk aan de dood. Ik heb niets meer te verliezen."

Op de vraag of mensen zich willen laten vaccineren, antwoordt haast iedereen hetzelfde: "Wij willen eerst onze papieren." Dat bevestigt Lyla ook. "Wij worden niet eens beschouwd als volwaardige burgers. Waarom wil de regering ons dan vaccineren?"

Wat als je migrant bent zonder papieren en tegelijk kinderen moet opvoeden? Nor (36) is zo iemand. Hij is getrouwd en verblijft al sinds 2004 in ons land. Hij kreeg samen met zijn vrouw twee kinderen in België. Zowel Nor als zijn vrouw zijn migranten zonder papieren, wat maakt dat hun kinderen, die beiden in België geboren zijn, hier ook niet wettelijk verblijven.

'Onze kinderen worden samen met ons gestraft'

Nor (36)

"Wij willen niets liever dan een toekomst voor onze kinderen, maar wij hebben het gevoel dat zij samen met ons worden gestraft", zegt Nor. "Ik vroeg een regularisatie aan in 2009, maar zeven pogingen en twaalf jaar later, heb ik nog steeds geen antwoord", zegt hij verontwaardigd. "Ik wil gewoon dat mijn kinderen het goed hebben."

VUB vraagt hongerstaking te beëindigen

Waar iedere migrant het verder over eens is, is dat de hongerstaking pas stopt als het kabinet Asiel en Migratie de regularisatiecriteria herbekijkt. Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V) laat alvast op Twitter weten dat een collectieve regularisatie er niet komt. Ook de woordvoerster van Mahdi benadrukt aan BRUZZ dat het beleid duidelijk is en dat de huidige regels nageleefd moeten worden.

De VUB riep ook al op om de hongerstaking te beëindigen, "hoezeer we ook begrip hebben voor de dramatische, uitzichtloze persoonlijke situatie van de betrokkenen", reageert de Brusselse universiteit. De VUB hoopt de maatschappelijke dialoog en het debat aan te gaan door die onderzoeksmatig te onderbouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Etterbeek, Samenleving, USPR, migranten, sans papier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni