Migratiecentrum Myria: 'Transmigranten oppakken is inefficiënt'

© GR/BRUZZ
| Migranten schuiven aan bij het Klein Kasteeltje in Brussel.

Het Federaal migratiecentrum Myria noemt de systematische arrestaties van transmigranten "inefficiënt". Sinds 2015 stijgt het aantal arrestaties van en administratieve sancties voor migranten.

Die conclusie staat te lezen in het laatste rapport van het migratiecentrum, dat het weekblad Knack en de krant Le Soir konden inkijken. Tussen 2015 en 2017 steeg het aantal administratieve aanhoudingen van migranten met 27 procent. 45.000 mensen kregen een brief waarop stond dat ze het grondgebied moesten verlaten.

Transmigranten zijn goed voor een derde van het aantal aanhoudingen. Het aandeel Eritreeërs en Soedanezen is tussen 2016 en 2017 zelfs verviervoudigd.

6 procent

Desondanks blijft het bevel om het land te verlaten vaak zonder gevolg. Het aantal gedwongen repatriëringen is daar in vergelijking laag bij. Voor de acht eerste maanden van het jaar, werden 2.822 mensen het land uit gezet. Naar verhouding is dat 6 procent ten opzichte van het aantal uitwijzingen (al gaat het niet altijd om dezelfde mensen).

Daardoor besluit Myria dat het systeem niet efficiënt is. "Het doet vragen rijzen over de efficiëntie van de gevoerde politiek," zegt François De Smet, directeur van Myria. "We zetten in op een strenge boodschap, maar lopen het risico mensenrechten te schenden. Bovendien tonen de cijfers aan dat er gebreken zijn op vlak van efficiëntie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?