Minister Crevits werkt charter uit na dodelijke studentendoop

© PhotoNews
| Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) werkt een charter uit voor studentenclubs met afspraken over dopingsrituelen.

Na de dood van een student tijdens de doop van een Leuvense studentenclub werkt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) een charter uit waar alle Vlaamse studentenclubs zich aan zullen moeten houden, ook in Brussel. Woensdag zit ze samen met studentenvertegenwoordigers en instellingen om een tekst op te stellen.

Nadat eerder deze week een student overleden is tijdens een doopsel bij een studentenclub in Leuven, komt er een aangescherpt doopcharter voor alle studentenclubs. Clubs die dat niet ondertekenen, riskeren sancties, zo zei rector van de KU Leuven, Luc Sels, dinsdagochtend in De Ochtend.

De krijtlijnen voor het charter worden de komende dagen verder uitgewerkt. "Morgen (woensdag, red.) zit de minister samen met studentenvertegenwoordigers en onderwijsinstellingen," zegt de woordvoerder van Crevits, Katrien Rosseel aan BRUZZ. Het charter zal volgens haar gelden voor alle instellingen waarvoor de minister bevoegd is, dus ook de Nederlandstalige universiteiten en hogescholen in Brussel.

Basisafspraken

Voor het charter zal Crevits zich baseren op de bestaande, lokale doopcharters. "De basisafspraken kunnen dan een ­lokale vertaling krijgen," zegt de Vlaamse minister in Het Laatste Nieuws. "Studentendopen zijn geen vrijbrief voor levensbedreigende activiteiten. Ze dienen steeds in een ­respectvolle sfeer plaats te vinden."

Op dit moment vallen alle erkende studentenclubs verbonden aan de VUB onder de Codex Studentenleven, laat de woordvoerder weten. Daaronder vallen ook alle aspecten; uiteenlopend van erkenning tot doopactiviteit. Het charter schrijft bijvoorbeeld voor dat de persoon die toezicht houdt op het doopritueel dat het gebruik van voeding en drank niet worden verplicht.

Het is voor clubs niet verplicht om een studentendoop te organiseren, benadrukt de VUB tot slot in een officiële verklaring over dopen waarnaar woordvoerder Sicco Wittermans verwijst. "De verenigingen trachten zoveel mogelijk studenten te bereiken, en ze organiseren doorheen het jaar allerlei activiteiten waar niet-gedoopten ook welkom zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?