Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding

| Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding.

Minister Dalle lanceert projectoproep voor en met hulp van Brusselse jongeren

© Belga
09/10/2023

Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V) heeft maandag een oproep gelanceerd waarmee Brusselse jongeren de kans krijgen om zelf mee te beslissen over het vinden van projecten die Brusselse jongeren helpen om sneller door te stromen naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. Het beslissingsproces voor de selectie van deze toekomstige projecten wordt volledig toevertrouwd aan de Brusselse jongeren zelf. Er wordt een budget van 200.000 euro uitgetrokken.

Het participatieve project, genaamd 'DURF', biedt Brusselse jongeren de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen om deel uit te maken van een grotere groep die verantwoordelijk is voor de projectselectie. Deze jongeren nemen zelf het heft in handen, lanceren de projectoproep en geven deze vorm.

De uiteindelijke selectie van de beste projecten zal worden gemaakt door een groep van tien Brusselse jongeren, die hun keuze daarna zullen voorleggen aan Brusselminister Benjamin Dalle. De minister neemt zich voor het niet-bindende advies van de groep jongeren te zullen navolgen.

"Eenmaal gekozen zijn het de jongeren die zelf de projectoproep uitschrijven. De organisaties die een project indienen zullen hun idee pitchen aan de jeugdjury, waarop de jongeren in dialoog gaan met de betrokken organisaties," zegt Dalle aan persagentschap Belga.

Nederlands als hefboom

Uiteindelijk maken de jongeren een gemotiveerde keuze voor de beste projecten en beslissen ze zelf ook hoe het budget, goed voor 200.000 euro, te verdelen over de winnende projecten.

Voorwaarde is wel dat alle projecten het Nederlands moeten hanteren als hefboom voor sociale mobilisatie van de Brusselse jongeren. "Uit onderzoek van het Huis van het Nederlands blijkt immers dat de lessen Nederlands op school niet altijd volstaan. Er is nood aan meer oefenkansen Nederlands buiten de schooluren. Deze projectoproep moet leiden tot frisse ideeën, meer oefenkansen en een betere kennis van het Nederlands," stelt Dalle.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni