Minister Dalle stelt twaalf nieuwe 'broedplekken' voor in Brussel

© PhotoNews
| Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, in het Vlaams parlement.

In het voormalig treinmuseum van het station Brussel-Noord heeft Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) een lijst van twaalf nieuwe 'broedplekken' voorgesteld. Het zijn locaties in Brussel waar organisaties uit verschillende sectoren gaan samenwerken door ruimtes en hun werking fysiek met elkaar te delen. Er wordt 2,3 miljoen euro uitgetrokken vanuit het Vlaamse relanceplan om de projecten te ondersteunen.

Het concept van broedplaatsen komt uit Amsterdam. Daar komen kunstenaars en creatievelingen samen om projecten te realiseren. In Brussel wordt dat concept breder getrokken en mikken de broedplekken op samenwerkingen tussen de socio-culturele sector, het onderwijs, sportverenigingen, de welzijnssector en jeugdwerkingen.

"Het unieke aan deze projectoproep is het intersectorale karakter. We slopen de muren en vragen dat organisaties echt 'out of the box' nadenken om samen in te spelen op de noden van de Brusselaars," vertelt minister Dalle.

Minstens tien jaar

De geselecteerde organisaties werden in de afgelopen maanden intensief begeleid door Architecture Workroom Brussels, een culturele denk-en-doetank voor innovatie binnen architectuur. Elk project heeft een concessie van minstens tien jaar. Zo zullen Lab North en Urban Foxes in de komende twaalf jaar naast de treinsporen een living lab uitbaten waar bijvoorbeeld workshops of boekvoorstellingen gegeven worden, maar waar ook kunststudenten les krijgen. Na een grondige renovatie openen ze officieel in 2023.

Onder de twaalf broedplekken vind je onder meer nog het Cultureghem, Globe Aroma, Jeugdcentrum Aximax of de Liga voor Mensenrechten.

"Het is een mooie kans om onze werking breder te trekken waarbij we onder meer willen inzetten op literaire talentontwikkeling," reageert Ilke Froyen van internationale literatuurhuis Passa Porta, eveneens een van de broedplekken.

"Dankzij de middelen die we ter beschikking krijgen willen wij onder meer ruimtes openstellen voor literaire makers, alsook startende vzw's begeleiden en ondersteunen in hun professionele ontwikkeling."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?