MIVB lanceert anonieme Mobibkaart

© Simon Blackley
© Simon Blackley
Wie occasioneel met de MIVB reist, kan vanaf nu een Mobib Basic-kaart kopen. De MIVB lanceerde die kaart maandag. Er komen ook QR-codes aan de haltes, waarmee reizigers aan met de smartphone meteen de wachttijden kunnen opvragen.

Mobib Basic kan zonder pasfoto of papierwerk voor de prijs van vijf euro gekocht worden in de Kiosk- en Bootik-winkels van de MIVB. Ze kan herladen worden in die winkels, aan de Go-automaten en in sommige krantenwinkels en supermarkten.

Met de nieuwe anonieme chipkaart komt de maatschappij tegemoet aan een vraag van de reizigers. "In de eerste plaats zijn er mensen die hun persoonsgegevens niet willen achterlaten", zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. "Daarnaast zijn er ook reizigers die hun kaart willen doorgeven aan familieleden of collega's. Aangezien Mobib Basic niet op naam staat, is dat nu mogelijk. Wie enkel met de MIVB reist, is bovendien goedkoper af met Mobib Basic."

De nieuwe kaart betekent nog niet het einde voor de papieren tickets. "Die gelden namelijk ook op De Lijn en de Tec", zegt Van hamme. "En zij zullen voor 2014 niet overschakelen op een chipkaart."

QR-codes
Vanaf 9 juli komen er op de dienstregelingen aan tram- en bushaltes QR-codes. Reizigers kunnen die scannen met hun smartphone en worden zo meteen geïnformeerd over de wachttijden aan die specifieke halte. Uit studies blijkt dat de perceptie van de wachttijd gehalveerd wordt als de reiziger weet over hoeveel minuten de volgende tram of bus komt. Ook eventuele storingen door werken en omleidingen worden getoond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?