MIVB-personeel gaat overleden buschauffeur herdenken

© PhotoNews
| Protestactie MIVB

De MIVB-chauffeurs zijn aangeslagen door het overlijden van een collega die enkele dagen eerder positief testte op het coronavirus. Het personeel plant een herdenkingsactie aan de stelplaats Delta en eist bijkomende veiligheidsmaatregelen. "Anders gaat de boel ontploffen."

In de nacht van zondag op maandag is een 55-jarige buschauffeur van de stelplaats Delta overleden. Of hij overleden is door het coronavirus is onduidelijk, maar de man testte enkele dagen eerder wel positief. Hij werd niet opgenomen in het ziekenhuis omdat zijn klachten niet ernstig genoeg waren.

Het overlijden van de busbestuurder komt zwaar aan bij de collega's. "Wij zijn allemaal zwaar aangeslagen", zegt buschauffeur Oliver, die ook aan de stelplaats Delta werkt. Twee weken geleden voerden de MIVB-chauffeurs nog actie voor meer veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus. Het busverkeer lag toen grotendeels stil, tot er een akkoord bereikt werd.

'Breuk groter dan ooit'

"De breuk tussen het personeel en de directie is groter dan ooit", zegt busbestuurder Oliver vandaag. "We hebben toen om hulp geschreeuwd, maar onze noodkreet werd niet gehoord. Op één eis gaat de MIVB nu in, na de dood van een collega: het testen van het personeel." Maar dat is onvoldoende, vinden de bestuurders. "Wij eisen op zijn minst dat alle bestuurderscompartimenten hermetisch worden afgesloten met plexiglas. Dat is voor ons strikt noodzakelijk."

De spanningen van de voorbije weken zijn nog niet verdwenen. "De spanning is nog altijd hoog. Als er geen oplossing komt, gaat de boel ontploffen", aldus Oliver nog. "Dit drama sterkt ons in de gedachte dat onze eisen legitiem zijn." Volgens de buschauffeur vinden er deze week nog twee overlegmomenten plaats, maar dat bevestigt de MIVB niet. "Wel zijn er, zoals aangekondigd, opvolgvergaderingen over dat akkoord", aldus woordvoerster An Van hamme.

Herdenkingsactie

Op Facebook wees de overleden busbestuurder een tweetal weken geleden nog op het gebrek aan veiligheidsmaatregelen bij de MIVB en was daarbij kritisch tegenover zijn collega's en de protestactie die zij toen voerden. "De mensen zitten dicht bij elkaar in de stelplaats en het aantal mensen dat geen masker draagt, is groot", schreef hij toen. "Wees logisch met jullie acties. Ik ben veiliger in mijn bus dan daar."

Dinsdag om 13.30 uur zullen zijn collega's hem herdenken aan de stelplaats Delta.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?