MIVB-personeel zet de schaar in lange uniformbroek

© MIVB
Updated: 31-07-2018 - 16:59

Het personeel bij vervoersmaatschappij MIVB is niet te spreken over het feit dat hun uniform geen korte broek bevat die ze bij een hittegolf kunnen aantrekken. Sommigen zetten hun ontevredenheid kracht bij door zelf van hun lange broek een kort exemplaar te maken. De MIVB-medewerkers zijn inmiddels ook een petitie gestart.  

De actie van bepaalde chauffeurs van de Brusselse vervoersmaatschappij wordt ondersteund door  de socialistische vakbond ACOD, meldt La Capitale.

De vakbond, die de meerderheid van het personeel vertegenwoordigt, spoort de directie aan om een korte broek in het uniform op te nemen voor snikhete dagen als in de afgelopen weken. "Het gaat niet alleen over de chauffeurs, maar ook over het andere personeel, zoals de controleurs, veiligheidsmensen en technici", zegt Mourad Essaouiki van ACOD aan BRUZZ.

Bij de collega-vervoersmaatschappijen De Lijn en TEC mogen shorts wel. Ook bij de Parijse vervoersmaatschappij RATP mag het personeel met de benen bloot. Zij werken met een 2-in-1-broek, een lange broek die via een rits kan worden ingekort. Bij de NMBS mag een korte broek dan weer niet.

"Voor de buschauffeurs kan men argumenteren dat er airco is in de bussen, maar met drie grote deuren die constant opengaan, mist dat zijn effect", zegt Essauoiki. "Daarnaast zorgen de grote ramen van het voertuig voor een sauna-effect bij warm weer." 

Knippen of plooien

Om hun vraag te ondersteunen gaat het personeel over tot actie. Bij temperaturen hoger dan 27 graden plannen personeelsleden zelf een stuk van hun broek knippen of de lange broek om te plooien tot een short. (Beelden van die actie zie je in de reportage onderaan dit artikel.)

Daarnaast zijn de MIVB-personeelsleden ook een petitie gestart die al door 1.000 mensen werd ondertekend. "Ik denk dat de petitie wel voor verandering kan zorgen, ja. Als er genoeg vraag is naar een bermuda, zal de directie er misschien wel op ingaan", speculeert chauffeur Dominique Bunch.

'Zo niet doen we rok aan'

Bunch kiest voor de minder drastische oplossing om zijn langere broek korter te maken. "Ik rol mijn broek op tot aan mijn knieën, dan heb je eigenlijk ook een bermuda."

En mocht de directie toch niet ingaan op de vraag naar een korte broek, is er nog altijd een andere oplossing. "Er is al sprake geweest van rokken aan te doen. In het reglement staat niet dat dat niet mag!" aldus Bunch.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?