Mobilisering tegen racisme zondag voor Justitiepaleis

© Ivo Flachet
| (archiefbeeld van een anti-racismebetoging)

Het Collectief tegen Islamofobie in België (CCIB) lanceerde vrijdag de eerste 'Brusselse actieweek tegen haat en islamofobie'. Het (Franstalige) collectief roept op tot een samenkomst zondag van 10 tot 11.30 uur voor het Brusselse justitiepaleis om een halt toe te roepen aan de haat en het racisme. Want "trop is te veel", aldus de initiatiefnemers. De mobilisatie zal aangegrepen worden om een interfederaal plan tegen racisme en discriminatie te vragen.

"Na erg gewelddadige aanvallen in Schaarbeek, Luik, Oostende, Charleroi, Willebroek, Oudergem, La Louvière, Brussel, Mont-Saint-Guibert, Leopoldsburg, Anderlues, Evere, Aarschot, enzovoort, zijn het stilzwijgen van onze regeringen of de misplaatste uitlatingen onaanvaardbaar", klaagt de vereniging aan.

"Het gaat niet langer om faits divers, maar om een gevaarlijk fenomeen dat zich in onze maatschappij ontwikkelt. Elk jaar worden in België tientallen racistische en hatelijke agressies gepleegd, te vaak in onverschilligheid", gaat de organisatie die in 2014 werd opgericht verder.

De samenkomst zondag wil alle vormen van racisme aanklagen, niet enkel islamofobie. "Wij willen iedereen samenbrengen die de fundamentele rechten respecteert", aldus Hajib El Hajjaji, ondervoorzitter van CCIB.

Dinsdag wordt de actieweek voortgezet met een conferentie van 14 tot 16 uur in het Brussels parlement, met als titel "Islamofobie, ontkenning of uitdaging? ". Vrijdag wordt afgesloten met een steungala in het maritiem gemeenschapscentrum van Molenbeek.

Het CCIB organiseert ook een teken- en cartoonwedstrijd tegen haat en islamofobie. Inzendingen worden voor 19 september verwacht op mailadres contact@islamophobia.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?