22/03

Mohamed El Bachiri: 'Overheid laat ons in de steek'

© Saskia Vanderstichele
| Mohamed El Bachiri bleef alleen achter met zijn kinderen (archiefbeeld).

Mohamed El Bachiri kent u als auteur van Een jihad van liefde, een vurig pleidooi voor verzoening na de aanslagen van 22 maart 2016. Die kostten hem en zijn drie kinderen het leven van vrouw en moeder Loubna. Drie jaar na de feiten voelt de Molenbeekse weduwnaar zich nog steeds aan zijn lot overgelaten. "De overheid levert ons over aan verzekeraars."

In een diepgaand interview met BRUZZ twee jaar na de gruwelijke feiten vertelde El Bachiri al dat de ontgoocheling in de maatschappij groot was. Hoewel de Molenbekenaar steeds een verzoenende boodschap verkondigde, was de depressiviteit nooit ver weg. "Ik ben eigenlijk een trieste clown."

Behandeld als verkeersslachtoffers

Nog een jaar later is er bitterweinig veranderd, zo blijkt uit een gesprek met VRT NWS. De weduwnaar van Loubna Lafquiri, het enige moslimslachtoffer dat overleed bij de aanslagen in België, voelt zich als slachtoffer in de steek gelaten. "De overheid heeft ons overgeleverd aan verzekeraars. We hebben niet het gevoel dat we slachtoffers zijn van een terreuraanslag."

Bij een ontmoeting met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vroeg El Bachiri of de zaken op dezelfde manier zouden zijn verlopen mocht zijn vrouw zijn omgekomen bij een verkeersongeval. "Hij heeft er hard en eerlijk 'ja' op geantwoord", getuigt de vader van drie zonen (5, 10 en 12 jaar).

Een jihad van liefde

Ook financieel is het niet altijd evident, zegt El Bachiri. Zijn kinderen gaan nog steeds naar de psycholoog. "Maar het ziekenfonds betaalt maar een aantal sessies per jaar terug. Ik heb zelf ook problemen en voel me soms depressief. Ik heb niet altijd de kracht om elke strijd aan te gaan."

Zijn bejubelde boek Een jihad van liefde, dat straks ook als theaterstuk op de planken wordt gebracht, biedt hem naar eigen zeggen houvast. "Mijn boodschap is duidelijk: over onze fundamentele menselijkheid en onze gedeelde waarden valt niet te onderhandelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?