Mohamed El Bachiri speecht bij VN: ‘Internationale politiek van empathie nodig’

Mohamed El Bachiri bij de Verenigde Naties in New York.
Updated: 20-08-2018 - 14:40

Molenbekenaar Mohamed El Bachiri speechte vrijdag bij de Verenigde Naties. “Terrorisme bestrijd je met kritische zin, ethiek en sterke waarden.”

El Bachiri, die zijn vrouw op 22 maart 2016 verloor in Maalbeek, was te gast in het kader van de Internationale Herinneringsdag voor Slachtoffers van Terrorisme op 21 augustus. In zijn speech vertelt hij onder meer over Een jihad van liefde, het boekje dat hij met David Van Reybrouck schreef en dat ondertussen al ruim 100.000 keer over de toonbank ging.

De voormalige metrobestuurder legt in zijn toespraak ook uit dat terrorisme volgens hem enkel kan bestreden worden met een kritische zin, gecombineerd met ethiek en sterke waarden.

Verder heeft hij een boodschap aan wereldleiders. Die zouden een emphatisch beleid moeten voeren dat meer respect heeft voor het menselijk leven, los van geopolitieke motieven.

In de gebouwen van de VN opende vrijdag een tentoonstelling Surviving Terrorism: Victim’s Voices, waarin slachtoffers van terrorisme aan het woord komen (lees verder onder het filmpje).

De speech bij de Verenigde Naties. 

Herdenking slachtoffers

Ook in Brussel is er op dinsdag 21 augustus een herdenking van de Belgische slachtoffers van terreuraanslagen. De herdenking in Brussel zal met een korte plechtigheid gebeuren aan het Nationale Monument ter herdenking van terreurslachtoffers in de Wetstraat, tussen het Jubelpark en het Schumanplein.

Onder meer Brussels minister Céline Frémault (CDH), oud-minister Joëlle Milquet, speciaal adviseur inzake slachtoffers van terrorisme bij Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, de Kamerleden Georges Dallemagne (CDH) en Meryame Kitir (SP.A), beiden lid van van de Parlementaire Onderzoekscommissie naar de terreuraanslagen van 22 maart 2016, zullen aanwezig zijn, naast leden van het federaal parket en de Commissie voor Hulp aan de Slachtoffers van Gewelddaden.

Na de korte plechtigheid op het Schumanplein gaan de leden van slachtoffervereniging V-Europe naar hun lokaal in Brussel om het te hebben over de vragen bij en nood aan herdenkingen van terrorismeslachtoffers. Daarna is er nog een wandeling voor de leden van de vereniging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?