— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Molenbeekse PS’ers over El Bachiri: ‘Laat u niet instrumentaliseren’

© Photonews
| El Bachiri is de auteur van het boek 'Een Jihad van Liefde', en sinds kort ook kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar.
Updated: 10-06-2018 - 18:23

Enkele Molenbeekse kandidaten voor de PS en SP.A reageerden op sociale media bijzonder scherp op het politiek engagement van Mohamed El Bachiri. De lokale partijtop wenst echter niet mee te doen aan een 'lynchpartij'. Enkele reacties werden ondertussen verwijderd, maar de toon is gezet.

Mohamed El Bachiri, weduwnaar van een slachtoffer van de aanslagen in Brussel en auteur van het boek ‘Een Jihad van Liefde’, wordt op Facebook bijzonder hard aangepakt door enkele Molenbeekse PS’ers.

De socialisten zijn er niet over te spreken dat El Bachiri bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zal opkomen voor de lijst van burgemeester Françoise Schepmans (MR) – weliswaar als onafhankelijke.

“Het choqueert me dat u een partij steunt die zo onrechtvaardig met onze gemeenschap omgaat”, reageerde Jamel Azaoum, tiende op de gedeelde lijst van de PS en SP.A in Sint-Jans-Molenbeek, op de Facebookpagina van El Bachiri. “Waarom heeft die partij geen enkele verkozene met moslimachtergrond die écht talent heeft? Ik roep u op om uw engagement te heroverwegen. Laat u niet instrumentaliseren.”

Ondertussen verwijderde Azaoum zijn reactie, al kon La Capitale de uitspraak nog vastleggen alvorens die verdween.

'Trieste clowns'

Ook Saliha Raïss (SP.A), 19e op de gedeelde socialistische lijst en kabinetschef van Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A), liet zich uit over de kwestie. “De politiek heeft altijd al gebruik gemaakt van clowns”, schrijft ze op haar Facebookpagina. “Maar nu gaat de MR nog een stap verder. De partij schakelt ‘trieste clowns’ in om in te spelen op de emoties van de mensen.”

Raïss noemt El Bachiri niet bij naam, maar gegeven de vermelding van de MR en timing van de post laat deze weinig aan de verbeelding over.

De lokale partijtop reageert terughoudender. Jamal Ikazban (PS), tweede op de gedeelde lijst, deelt naar eigen zeggen de keuze van El Bachiri niet, maar weigert mee te doen aan wat hij een "lynchpartij" noemt.

Het voorval maakt, vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, wel meteen duidelijk dat de campagne in Sint-Jans-Molenbeek bijzonder bits gevoerd zal worden. Het is ook niet de eerste keer dat er harde woorden vallen in de gemeente. En dan moet de campagne nog écht beginnen.

Een eerdere versie van dit artikel meldde dat ook Raïss haar reactie verwijderde. Dat klopt niet. De post staat nog steeds online, maar is enkel voor vrienden toegankelijk. Raïss benadrukt ook dat het niet om een persoonlijke aanval gaat, maar wel om kritiek op de MR.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?