Molenbeek moet kwart miljoen terugbetalen aan ontwikkelaar

HD
© BRUZZ
24/05/2020

Uit twee beslissingen van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg uit november 2019 blijkt dat de gemeente Molenbeek 250.000 euro belastinggeld moet teruggeven aan vastgoedontwikkelaar Federale Real Estate. Nog twee zaken tegenover dezelfde eiser staan open. Als de gemeente die verliest zal ze 1,2 miljoen euro moeten ophoesten.

Het gaat om een belasting die onder de vorige meerderheid van burgemeester Françoise Schepmans (MR) werd ingevoerd op onbebouwde gronden. Minstens vier klachten van Federal Real Estate werden gelanceerd door die belasting.

Volgens vastgoedontwikkelaars is de belasting zelf geen probleem, maar de fiscale regeling die erin werd opgenomen wel. In de juridische argumenten staat te lezen dat de toeslagen en de berekeningswijze veel te hoog en onjuist zijn. Bovendien zouden er door de gemeente belastingen worden geheven op gronden waarop niet mag gebouwd worden.

Zeer opvallend is het gebrek aan verzet van de gemeente tegen de beslissing van de rechtbank. Zo werd er geen beroep aangetekend. Volgens een bron van de RTBF zou het gaan om een strategische keuze, anderen hebben het over "nalatigheid van de politiek autoriteiten".

Oppositie zeer ontevreden

De oppositie is in ieder geval niet te spreken over de manier waarop de huidige meerderheid van burgemeester Catherine Moureaux (PS) en bevoegd schepen Amet Gjanaj (PS) dit dossier hebben aangepakt.

Oppositielid Ahmed El Khannouss (CdH) is zeer ontevreden over Gjanaj en de beslissing om geen beroep aan te tekenen: "De gemeente moest een beroep doen op haar rechten. Wat het niet heeft gedaan. Om dit te begrijpen moeten we teruggaan naar het einde van 2019, de periode van de controverse over de aanleg van een rode loper voor een bedrag van meer dan 35.000 euro, wat volledig in strijd is met het wettelijke kader. De schepen die verantwoordelijk is voor dit dossier en voor de rechtszaak was druk bezig met het opmeten van de tapijten in plaats van zich bezig te houden met uiterst belangrijke dossiers voor de gemeente, waaronder dit arrest".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Amet Gjanaj , Ahmed El Khannouss , rode loper , belastingen , gemeentebelastingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni