Twee kilometer lange rode loper verdeelt Molenbeek

HD
© BRUZZ
27/12/2019

De voetpaden van de Gentsesteenweg in Molenbeek zijn sinds vorige week bekleed met een rode loper, er staan spotjes in de bomen en er is bijkomende verlichting aan de huizen gepaatst. Onschuldige kerstversiering zou je in eerste instantie denken, maar dat is buiten de oppositie gerekend: “Het is vuil, onveilig en compleet illegaal”

De rode loper en de kerstverlichting samen hebben ongeveer 27.500 euro gekost, dat bericht La Dernière Heure en blijkt ook uit het verslag van het schepencollege van 24 december. Opvallend is wel dat het college en de stemming over het budget pas werden georganiseerd na de plaatsing van de rode loper.

“Het is allemaal snel snel en zonder enige respect voor de wet en de regels van goed bestuur gebeurd,” aldus oppositielid Ahmed El Khannouss (CDH) aan BRUZZ. “De rode loper is aangekocht op de Gentsesteenweg door een van de medewerkers van bevoegd schepen Jef Van Damme (SP.A), 2.000 meter aan 4 euro de meter. Zonder drie offertes om te vergelijken of overleg. Dat met publiek geld!”

El Khannouss wijst op het feit dat het gebruikte fonds in principe niet dient voor dit soort zaken: “Er is een specifieke gemeentelijke vzw met een portefeuille van 70.000 euro die hiervoor dient. Ook politici moeten de regels volgen. Het is niet omdat ze het hele jaar 2019 niets hebben voorbereid dat ze nu de wet niet moeten respecteren."

Vuil en onveilig

Niet enkel de manier waarop de versiering is aangekocht trekt grote ogen, maar ook hoe ze is geplaatst: “Het tapijt werd zelfs niet geïnstalleerd door medewerkers van de gemeente”, benadrukt El Khannouss. “Handelaars in de wijk maken zich zorgen over de veiligheid, zeker met oudejaarsnacht die eraan komt, van zo’n natte, gladde en slecht geïnstalleerde boel."

Oppositielid Karim Majoros (Ecolo-Samen) valt hem bij. “De rode loper trekt veel vuil aan en het is lastig om te onderhouden. Dit is typisch voor de nieuwe meerderheid. Ze doen maar wat zonder iets voor te leggen aan de gemeenteraad."

"Beschuldigingen zonder enige basis"

Schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A) zegt niets met tapijt-gate te maken te hebben. Schepen van Economie en Middenstand Amet Gjanaj (PS) valt hem bij: “Dit was een overeenkomst tussen de handelaarsorganisaties in de wijk en de gemeente. Zij hebben de spullen aangekocht, geïnstalleerd en de facturen naar de gemeente gestuurd."

Gjanaj is formeel: “El Khannouss heeft precies niet genoeg te doen sinds hij in de oppositie zit. Dit zijn beschuldigingen zonder enige basis en alle regels zijn gerespecteerd. Het tapijt ligt er maar voor een korte tijd. Tien jaar geleden hebben we dat ook gedaan en er zijn geen incidenten geweest. Het is leuk, mensen genieten ervan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek , Ahmed El Khannouss , Amet Gjanaj , Jef Van Damme , Karim Majoros , kerstperiode

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni