Molenbeekse oppositie verlaat gemeenteraad

Molenbeek neemt 56 extra krachten voor de gemeentediensten aan

Het nieuwe Molenbeekse gemeentebestuur heeft woensdagavond het politieke programma voor de legislatuur en zijn eerste begroting goedgekeurd. Dat verliep niet zonder slag of stoot: uit onvrede omdat ze het meerderheidsakkoord pas een uur van tevoren in handen had gekregen, verlieten de verenigde oppositiepartijen gezamenlijk de gemeenteraad.

De gemeenteraad in Molenbeek verliep woensdagavond opnieuw rumoerig. De oppositie klaagde over het feit dat ze het meerderheidsakkoord van ruim 40 pagina's pas één uur voor de vergadering in handen kreeg.

"Wij vragen jullie de wet te respecteren. Wij moeten de documenten zeven dagen voor het begin van de gemeenteraad ontvangen", zei Karim Majoros, fractieleider van Ecolo-Samen. Ook Michaël Vossaert (Défi) en Dirk De Block (PVDA-PTB) waren niet te spreken over de gang van zaken.

"De gemeenteraadsleden moeten de informatie als eerste ontvangen. U heeft de pers voorrang gegeven", zei De Block, doelend op een artikel over de politieke prioriteiten dat nog tijdens de gemeenteraad al bij La Capitale verscheen. "U respecteert het debat zo niet."

Extra gemeentepersoneel

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) excuseerde zich en stelde als oplossing voor het debat over het politieke programma een dag uit te stellen, tot donderdagavond. Dat viel niet in goede aarde bij de verenigde oppositie, die gezamenlijk opstapte. De raadsleden van de meerderheid keurden programma en begroting vervolgens unaniem goed.

De wensen van de twee coalitiepartners PS en MR zijn weerspiegeld in de budgettaire keuzes, laat nieuw schepen van Financiën Georges Van Leeckwyck (MR) weten. “Een van de grote prioriteiten van de MR van Molenbeek was de levenskwaliteit verhogen. In de komende drie jaar zal de gemeente daarom 56 nieuwe personeelsleden aannemen."

De nieuwe medewerkers worden ingezet om de dienstverlening aan de onthaalloketten, de website en informaticaprogramma’s, en de netheid in de gemeente te verbeteren.

Netheid en onderwijs

Netheid is een van de speerpunten van het programma van de nieuwe meerderheid, dat woensdag werd voorgesteld. De gemeente gaat onder meer nieuwe ophaalwagens en veegmachines aankopen, een 'groen nummer' voor sluikstorters instellen, en zes extra vuilnislieden aanwerven.

Tweede speerpunt is het onderwijs, via de renovatie of bouw van scholen. Schepen Van Leeckwyck belooft ook dat Molenbeek dringend noodzakelijke sociale woningen zal bijbouwen, voor zover het budget dat toelaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?