Carrefour express winkelrek consumptiemaatschappij winkelen supermarkt

Molenbeek voert belasting in op zelfscankassa's: 'Terugkeer naar vorige eeuw'

CD, JB
© Belga - BRUZZ
13/07/2022
Updated: 13/07/2022 15.49u

Supermarkten in Sint-Jans-Molenbeek zullen dit jaar een belasting van 5.600 euro moeten ophoesten per zelfscankassa. De gemeenteraad van de Brusselse gemeente heeft daarvoor het licht op groen gezet. Bij handelsfederatie Comeos schiet de maatregel in het verkeerde keelgat. "Een heel vreemd signaal."

Een zelfscankassa is een apparaat waarmee de klant zelf zijn aankopen scant en voor de betaling zorgt. Volgens burgemeester Catherine Moureaux (PS) heeft de invoering van die kassa's gevolgen voor het werk zelf, omdat de klant taken uitvoert die vroeger voor het personeel waren weggelegd. "Bovendien valt niet te ontkennen dat deze regelingen, die uitsluitend door supermarkten worden opgezet, gevolgen hebben voor de sociale samenhang in wijken waar veel ouderen wonen, omdat er geen contact is tussen klanten en werknemers."

Schepen van Financiën Georges Van Leeckwyck (MR) merkt op dat de gemeente, in deze moeilijke begrotingscontext voor Sint-Jans-Molenbeek en de meeste andere Brusselse gemeenten, haar middelen heeft "gediversifieerd". "Deze nieuwe belasting maakt deel uit van deze aanpak. We hebben ook een belasting op professionele filmopnames ingevoerd en de belasting op reclame in de openbare ruimte hervormd," aldus de schepen.

'Vorige eeuw'

Bij handelsfederatie Comeos schiet de maatregel in het verkeerde keelgat. "Dit is een heel vreemd signaal", aldus woordvoerder Hans Cardyn. "De gemeente zegt eigenlijk: stop met innoveren en keer terug naar de vorige eeuw." Hij voegt toe dat het personeel in de supermarkten de afgelopen jaren is toegenomen. "Bovendien zijn er meer vacatures dan kandidaten."

Dat zelfscankassa's nadelig zouden zijn voor de sociale samenhang in supermarkten, vindt Cardyn een drogreden. "Er zijn winkelmedewerkers verantwoordelijk voor die kassa's die dus ook in contact staan met de klanten. Het is simpel: deze belasting wordt in het leven geroepen om de gemeentekas te spijzen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni