'Molenbeekse taks op zelfscankassa's kan druppel zijn voor supermarkten'

© PhotoNews
Updated: 14-07-2022 - 12:49

De belasting van 5.600 euro per zelfscankassa die supermarkten in Sint-Jans-Molenbeek dit jaar zullen moeten betalen is "compleet van de pot gerukt", vindt ondernemersorganisatie buurtsuper.be. Eerder deze week zette de Molenbeekse gemeenteraad het licht op groen voor deze taks.

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) wees op de gevolgen van de werkgelegenheid en de sociale samenhang door de invoering van deze kassa's. MR-schepen van Financiën Georges Van Leeckwyck voegde eraan toe dat de gemeente in de moeilijke begrotingscontext haar middelen heeft "gediversifieerd".

De argumenten rond werkgelegenheid en sociale samenhang volgt buurtsuper.be niet. Recent onderzoek van de organisatie naar de impact van de automatisering op jobs en competenties wees uit dat het een misvatting is dat jobs zouden verdwijnen. De studie leerde ook dat de betrokken winkelbedienden meer in de winkel zelf ingezet worden om de klanten daar een grotere service aan te bieden.

"We merken ook op dat de klassieke kassa's blijven bestaan bij wie het systeem invoert," zegt Luc Ardies van buurtsuper.be. "Net om oudere klanten of klanten die graag een praatje maken nog te kunnen bedienen. Bovendien worden er altijd één of meerdere medewerkers ingezet bij de selfscanningzone."

De druppel

In de huidige economische context is een belasting ook ronduit een slecht idee voor de winstgevendheid van buurtsupermarkten. "Dit jaar zal 60 à 70 procent van de zelfstandige supermarkten verlies lijden door de stijgende energiekosten," zegt Ardies nog. "Zo'n taks kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen, met als gevolg dat de zaak moet sluiten."

Wanbeleid

Ook N-VA-gemeenteraadslid Laurent Mutambayi is niet te spreken over het invoeren van een belasting op zelfscankassa's in Molenbeek: "Al wie werkt, spaart en onderneemt, betaalt het gelag. De burger draait hier op voor het financiële wanbeleid van de PS-MR-meerderheid. Met dergelijke absurde belastingen ontmoedigt de meerderheid ondernemerschap en jaagt ze de middenklasse weg uit Molenbeek. Met deze maatregel gaat de armoede alleen maar groeien." Voor Mutambayi toont het gemeentebestuur weinig visie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?