Gewest fluit Molenbeek terug: belasting op zelfscankassa’s afgekeurd

EC
© BRUZZ
23/08/2022
Updated: 23/08/2022 17.16u

Er komt dan toch geen belasting op zelfscankassa’s in Molenbeekse supermarkten. De Brusselse regering fluit de gemeente terug. Molenbeek loopt hierdoor 77.000 euro aan jaarlijkse inkomsten mis.

Dat weet La Dernière Heure, die het besluit van voogdijminister Bernard Clerfayt (Défi) kon inlezen. De gemeente Molenbeek haalde eind juni de nationale pers met een primeur in ons land: een belasting van 5.600 per zelfscankassa in de supermarkt. In totaal zijn er vandaag veertien zelfscankassa’s in Molenbeek, zegt La DH, wat elk jaar dus 77.000 euro kon opleveren voor de gemeentekas. Volgens de gemeente zouden zelfscankassa’s nefast zijn voor de werkgelegenheid, maar ook voor sociale samenhang.

De Brusselse regering is het niet eens met dat argument, blijkt uit het besluit van Clerfayt van vorige week. “Klanten behouden de keuze om aan te schuiven bij de traditionele kassa’s als zij menselijk contact willen (…) en automatische kassa’s worden nog altijd gecontroleerd door een kassamedewerker,” staat er. Volgens de minister is er ook geen bewijs dat zelfscankassa’s voor minder jobs zouden zorgen. “Het aantal werknemers in de supermarkten is de voorbije vijf jaar met 6,6 procent gestegen,” schrijft hij, verwijzend naar cijfers van Comeos.

Tenslotte strookt de voorgestelde belasting niet met de plannen van de Brusselse regering om net meer te digitaliseren, klinkt het nog. De taks zou de economische relance en competitiviteit van Brussel in de weg kunnen staan, zegt de minister. Eerder had de Brusselse kamer van koophandel Beci de Molenbeekse taks al afgekeurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni