Molenbeekse kinderen protesteren tegen geweld

EDB
© BRUZZ
11/01/2019

De kinderen van vier basisscholen in Sint-Jans-Molenbeek willen het geweld dat hun gemeente op oudejaarsnacht teisterde, streng veroordelen. Op vrijdagnamiddag houden ze een positieve actie waarbij ze vlaggetjes met boodschappen ophangen in de buurt van Zwarte Vijvers. “Ik vind geweld echt niet leuk", zegt één van de kinderen.

“Op de eerste maandag na de kerstvakantie kregen we ontzettend veel reacties binnen op school,” vertelt Maarten Seghers, directeur van basisschool Windroos, aan BRUZZ. “Zowel ouders als kinderen veroordeelden het geweld scherp.”

Om aan te tonen dat slechts een erg kleine groep Molenbekenaars zich van geweld bedient, zette de basisschool in samenwerking met drie andere scholen een positieve actie op poten. “Met dit initiatief willen we bewijzen dat Molenbeek geen geweldgemeente is, maar een plaats waar in respect kan worden samengeleefd,” aldus Seghers.

Vlaggetjes

Daarom trekt op vrijdagnamiddag een 350-tal kinderen van de basisscholen Windroos, Windekind, Vier Winden en La Rose des Vents naar het plein aan metrostation Zwarte Vijvers.

“Daar gaan we vlaggetjes en boodschappen ophangen,” vertelt de elfjarige Minaal aan BRUZZ. “En we gaan praten. Ik ga zeggen dat wat de mensen hebben gedaan, heel stom is. Ze moeten nieuwjaar vieren zoals iedereen.”

"Sommige mensen zijn ziek en gaan zelfs dood. En dan plunderen anderen hun medicijnen."

Mamadou, tien jaar oud, basisschool Windroos

“Ik vind geweld echt niet leuk,” treedt de tienjarige Radia bij. “In de huizen die in brand werden gestoken, woonden mensen die ook gewoon wilden vieren.”

Ook leeftijdsgenoot Mamadou is scherp voor de vandalen. “Sommige mensen zijn ziek en gaan zelfs dood. En dan plunderen anderen hun medicijnen. Ze hadden die dingen ook gewoon kunnen kopen. Wat ze gedaan hebben, is helemaal niet goed.”

Om 14 uur hangen de kinderen hun vlaggetjes op aan Zwarte Vijvers. Ook enkele ouders zullen aanwezig zijn.

BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , geweld , oudejaarsrellen , Maarten Seghers , Windroos , Vier Windenschool , La Rose des Vents , Windekind , Zwarte Vijvers , basisscholen , brand , Molenbeek , protesteren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni